Avoin dokumenttielokuvanäytös "Rahaa etsimässä"

11.5.2024 10:30

Keskustakirjasto Oodi

Kino Regina, Oodin 1. kerros

Talousdemokratia ry ensiesittää Suomessa Modernia rahateoriaa (MMT) käsittelevän dokumenttielokuvan ”Rahaa etsimässä” / ”Finding the money” (95 min).

Elokuvan päähenkilö, prof. Stephanie Kelton, on USA:ssa suurta huomiota saaneen teorian tunnetuin puolestapuhuja ja ”Alijäämämyytti”-hittikirjan kirjoittaja. Dokumentissa seurataan häntä ja muita taloustieteilijöitä, jotka pyrkivät saamaan läpi viestinsä siitä, että valtiontaloudella ei ole samanalaista budjettirajoittetta kuin kotitaloudella.

MMT:n ydinsanoman mukaan minkä tahansa poliittisen suuntauksen pohjalta voidaan tehdä parempaa talouspolitiikkaa, kun ymmärretään kuinka nykyinen ns. fiat-valtiorahajärjestelmä (>1971) oikeasti toimii. Se luo myös toivoa siihen, että meillä on varaa ratkaista aikamme suurimpia ongelmia hyvinvointivaltion kestävyydestä ilmastonmuutoksen torjuntaan.

Prof. Kelton kuuluu alkuperäiseen Modernin rahateorian koostaneeseen työryhmään (>1992), joka ei ole itse keksinyt mitään uusia talousteorioita, vaan se on koostanut jo 1900-luvun alkupuoliskolla kehitettyjä talousteorioita yhdeksi yhtenäiseksi kokonaisuudeksi, jolle se on antanut Keynesiä mukaillen nimen: ”Modern Monetary Theory”.

Tapahtuma on maksuton, ja elokuvassa on suomenkielinen tekstitys.

Tapahtuman järjestää Talousdemokratia ry

Lisätietoja