Musiikkia ja filosofiaa -luentokonserttisarja

25.1.2023 18:00

Keskustakirjasto Oodi

Maijansali

Musiikkia ja filosofiaa -luentokonserttisarja

Paneelikeskustelu aiheesta "luonto uusimmassa musiikissa".

Keskustelemassa kirjailija Anni Kytömäki, säveltäjä Cecilia Damström ja musiikkiteknologian tutkija, professori Otso Lähdeoja, keskustelun moderaattorina musiikintutkija, emeritusprofessori Matti Huttunen.

Esittely:

Anni Kytömäki on hämeenkyröläinen kirjailija, joka on julkaissut kolme romaania: Kultarinnan (2014), Kivitaskun (2017) ja Margaritan (2020). Kytömäen teoksissa ihminen on osa luontoa, ei sen yläpuolella. Uusin romaani Margarita voitti ilmestymisvuonnaan kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon. Ennen kirjailijaksi päätymistä Kytömäki opiskeli maaseutuyrittäjäksi, luontokartoittajaksi ja hierojaksi, mutta työskenteli näiden ammattien sijaan ympäristöjärjestöissä ja ravintolapianistina.

Otso Lähdeoja on musiikkiteknologian tutkija, säveltäjä, äänitaiteilija ja kitaristi. Lähdeoja työskentelee Taideyliopistossa taiteellisen tutkimuksen professorina, toimien taiteen, teknologian ja humanististen tieteiden rajapinnassa. Lähdeoja on väitellyt tohtoriksi Pariisissa, Université Paris 8 / CICM (Centre de recherche en informatique et création musicale). Väitöstutkimuksen aihe oli tietoteknisesti laajennetut soittimet.

Säveltäjää Cecilia Damströmiä kutsuttiin vuonna 2020 Helsingin Sanomissa “Musiikin Greta Thunbergiksi” ilmasto ja tasa-arvon kannanottojensa vuoksi.

Damström on palkittu säveltäjä sekä kotimaassa että kansainvälisesti, ja hänen orkesteriteoksensa ICE, joka oli Euroopan ympäristöpääkaupunki Lahden tilausteos, voitti vuonna 2022 Teosto-palkinnon. Hänen orkesteriteoksiaan on soitettu USA:ssa, Saksassa, Tanskassa ja Ruotsissa; myös suurin osa suomalaisista orkestereista on esittänyt hänen teoksiaan. Vuonna 2019 hän debytoi Suomen Kansallisoopperassa. Gehrmans Musikförlag on toiminut Cecilia Damströmin kustantajana vuodesta 2019.

Matti Huttunen on musiikintutkija, jonka kiinnostuksen kohteita ovat musiikin aate- ja oppihistoria, musiikkifilosofia ja esittävän säveltaiteen historia. Hän opiskeli musiikkitiedettä ja teoreettista filosofiaa Turun yliopistossa ja väitteli tohtoriksi musiikkitieteen alalta vuonna 1993. Hän on suorittanut myös huilunsoiton III kurssitutkinnon Sibelius-Akatemiassa vuonna 1987. Huttunen on työskennellyt mm. Helsingin Konservatorion musiikinhistorian lehtorina ja yliopettajana ja Sibelius-Akatemian esittävän säveltaiteen tutkimuksen professorina. Hän on julkaissut kymmeniä artikkeleita kotimaisissa ja kansainvälisissä julkaisuissa, ja häneltä ilmestyy lähiaikoina esseekokoelma Musiikki, aatteet, historia: tekstejä 1990–2022. Vuonna 2017 hänelle myönnettiin Pro musica -säätiön tunnustuspalkinto.