Vesi on aarre: keskustelua vallasta ja vedestä

22.11.2022 17:00

Keskustakirjasto Oodi

3. krs, Saarikoski-matto

Veden ja vesistöjen kulttuurisista ja yhteiskunnallisista merkityksistä keskustellaan tänä syksynä Oodissa. Sarjan toisessa keskustelutilaisuudessa tiistaina 22.11. klo 17 pohditaan, kenellä on oikeus veteen ja millaiset kertomukset näkemyksiämme hallitsevat.

Vieraiksi Oodiin saapuvat kirjailija ja luontokartoittaja Anni Kytömäki, tietokirjailija ja maantieteilijä Laura Ertimo ja aktivisti, toimittaja ja suomentaja Olli-Pekka Haavisto.

Saarikoski-matolla (3. krs) järjestettävää keskustelua vetää kirjastonhoitaja Liisa Uimonen. Tilaisuuteen on vapaa pääsy, tervetuloa!

Anni Kytömäki on kirjailija, jonka kirjoissa luonnolla ja luonnonsuojelulla on suuri rooli. Viimeisimmässä romaanissa Margarita (2020) helmisimpukat ja niiden kotijoki ovat keskeisessä asemassa. Teos voitti kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon vuonna 2020.
"Vietin lapsena suuren osan kesästä järvessä, ja nykyisin elämäni on monin tavoin kietoutunut virtavesien ympärille."

Laura Ertimo on kirjoittanut useita luontoa käsitteleviä tietokirjoja, muun muassa teoksen Vesi - kirja maailman tärkeimmästä aineesta. Suurin osa hänen kirjoistaan on suunnattu lapsille ja perheille, tarkoituksena antaa lapsille keinoja oman maailmankuvan rakentamiseen.
"Vesi on minulle rakas elementti ja paras jäsenyyteni on kuuluminen avantouintiseura Herttoniemen Hylkeisiin."

Olli-Pekka Haavisto on aktivisti, toimittaja ja kääntäjä. Hän on kääntänyt muun muassa teokset Maude Barlow: Veden varassa: globaali kamppailu oikeudesta veteen (Suomen Rauhanpuolustajat/Like 2013) ja Belen Balanya: Vettä kaikille: Yksityistämisen oikeudenmukaisia vaihtoehtoja (Pystykorva/Like 2006), sekä kirjoittanut vedestä ja muista ympäristöasioista lukuisia artikkeleita eri kokoomateoksiin ja lehtiin. Lisäksi hän oli yksi teoksen Luonnonsuojelun dekolonisaatio (Siemenpuu-säätiö 2021) toimittajista ja kirjoittajista.
"Kymmenvuotiaaksi asti elin Poroselän, Paloisvirran ja Paloisjärven keskellä, jolloin isä kalasteli etenkin kesäisin omavaraisuuden mitassa ja olin halusta mukana. Se on ollut keskeistä sille, mikä minusta on tullut."

Vesiteemaisten keskustelujen sarja jatkuu:

Sunnuntaina 4.12. klo 14 Oodin Saarikoski-matolla ruotsinkielisessä keskustelussa vieraina ovat kirjailijat Monika Fagerholm ja Linda Bondestam.

Tapahtumat järjestää Keskustakirjasto Oodi. Tapahtumasarja on osa Helsingin kaupunginkirjaston Kirjataivas-hanketta.