Takaisin artikkeleihin

Etätöissä kirjastossa

10.5.2017

Jenni Saarilahti

Freelancer-toimittaja siirsi kotikonttorinsa kirjastoon. Millainen kirjasto on etätyöpaikkana? Lue kirjastotyöpäivän hyvistä ja huonoista puolista.

Saavun kirjastoon puoli yhdeksältä arkiaamuna. Olen valinnut kirjasto 10:n  sen hyvän sijainnin ja pitkien aukioloaikojen takia. Kirjasto 10 on ikään kuin Oodin pienoismalli: monet siellä nyt olevat palvelut siirtyvät aikanaan Oodiin.

Parkkeeraan tietokoneeni ja muistiinpanovälineeni kahden hengen työpisteelle. Paikalla on jo lähes kymmenen muuta etätyöskentelijää, joten en pääse valitsemaan paikkaa aivan vapaasti. Muut näyttävät kirjoittavan koneella tai käsin, yksi katselee leffaa kuulokkeet korvilla.

Omassa työpisteessäni on pieni pöytä, pehmeä käsinojallinen tuoli, lähellä on pistorasia. Valaistus on hyvä, vaikka olen kaukana ikkunoista. Kirjaston langaton verkko toimii moitteetta.

Myös työrauha on yllättävän hyvä, vaikka kirjastoa remontoidaan. Remontin meteli on tasainen, eikä myöhemmin aamupäivällä saapuva koululaisryhmäkään häiritse. Vaikka kirjastoissa saa nykyisin puhua normaalisti ja ihmisiä tulee ja menee, paikka on useimpia kahviloita levollisempi. Parin ensimmäisen työskentelytunnin aikana saan hoidettua monta asiaa ja kirjoitettua paljon.

 

Kuinka varata oma työpiste?

Kaikki sujuu hyvin vessahätään saakka. Koska olen yksin ja epäluuloinen joudun keräämään kaikki tavarani pienen tauon takia. Muistelen Facebookin työtilakeskustelua, jossa Oodiin toivottiin lukittavia pulpetteja ja lokeroita. Idea on erinomainen.

Toivottavasti Oodin työpisteet ovat myös säädettäviä sekä tuolin että pöydän osalta. Vaikka Kympin työpiste on mukava, sen ergonomia ei ole täydellinen.

Jos työskentelisin tässä kirjastossa usein, toivoisin myös, että wc olisi maksuton.

Varaa työtila etukäteen

Puolenpäivän maissa ei enää löydy juurikaan vapaita työpisteitä. Kaupunkiverstaan infotiskiltä kerrotaan, että kirjasto 10 on suosittu etenkin iltapäivisin. Keväällä riittää varsinkin tentteihin ja pääsykokeisiin lukijoita, mutta myös kirjaston kokoustilat ovat varattuja.

Monella on täällä mukanaan oma tietokone, mutta myös kirjaston koneet ovat suosittuja. PC:t ovat osin kuin kotikoneita, eli niissä ei ole käyttörajoituksia. Kirjaston Mac on usein varattu, sillä siinä on ohjelmia, joita kaikilla ei ole kotona.

Helmet-kirjastojen työ- ja kokoustiloihin voi tutustua Varaamo.fi-sivuilla. Tiloja voi varata veloituksetta kirjastokortin tunnuksella.

Tule ideoimaan uuden ajan työskentelykirjastoa

Miten kirjasto voi tukea yhteisöllistä työntekoa ja yrittäjyyttä? Tätä pohditaan kaikille avoimessa työpajassa ma 22.5.2017 klo 17.30. Lue lisää tapahtumasta ja ilmoittaudu mukaan viimeistään 15.5.2017.

Jaa artikkeli