Takaisin artikkeleihin

Aikataulu visusti hallinnassa

17.11.2016

Siru Valleala

Keskustakirjasto on menneiden kuukausien aikana noussut suuresta Töölönlahden kuopasta kohti oikeaa ja elävää rakennusta. Pohjatyöt ovat nyt loppusuoralla, ja reilun vuoden kestäneen maanalaisen urakoinnin jälkeen rakennustyöt jatkuvat maantasosta ylöspäin.

Se tarkoittaa sitä, että maanrakennustöistä ja kellarikerroksen betonirakennetöistä vastannut Maanrakennusliike E. M. Pekkinen Oy luovuttaa vastuun YIT Oyj:lle, joka jatkaa työtä maanpäällisten osien parissa.

Hankesuunnittelupäällikkö Irmeli Grundström ja projektinjohtaja Erkki Huitti Helsingin kaupungin kiinteistöviraston tilakeskuksesta kertovat, että aikataulussa ja kustannusarviossa on pysytty hyvin. Kirjaston on määrä valmistua joulukuussa 2018, ja rakentamiskustannukset ovat 98 miljoonaa euroa. Suomen 100-vuotisjuhlavuosi 2017 tulee olemaan merkittävä ja näkyvä rakennusvuosi.

– Kellaritasolla on vielä jonkin verran jälkitöitä, mutta urakka nousee maan pinnalle. Näin suuressa projektissa on aina erilaisia ratkottavia ongelmia, mutta kokonaisuudessa olen tyytyväinen tämän hetken tilanteeseen, Huitti sanoo.

Rakentamista valvotaan tarkasti, ja samalla ajantasaista kustannustietoa pidetään yllä. Huitin mukaan valvontaorganisaatio työmaalla kattaa kaikki eri osa-alueet, ja rakennuksella on jatkuvasti päävalvoja pitämässä huolta työvaiheista.

– Budjetin suhteen urakoitsijan määrittelemä ennuste on tavoite, ja tavoiteseurannan avulla hankinnat pysyvät hallinnassa. Tässä vaiheessa rakentamista suunnitelmat ovat jo niin pitkällä, ettei suuria muutoksia tarvitse tehdä. Mitään ei voi kuitenkaan loppuun saakka vielä ennakoida.

Ainutlaatuisen rakennuksen erityishaaste

Grundström haluaa kiittää maanrakennusurakoitsijaa taitavasta työstä, sillä yhteistyö on sujunut hyvin vaikeassa rakennuspaikassa. Huitti korostaa keskustakirjaston erityisyyttä. Suuri avoin sisätila rakennetaan talon sisälle tulevan siltarakenteen varaan, jonka ansiosta kirjaston aulaan ei tarvita pylväitä.

– Haasteena on koko rakentaminen. Tällaista rakennusta ei ole ennen tehty. Rakenteiltaan erikoisessa projektissa, jossa esimerkiksi poikkeuksellisen siltakaaren merkitys on suuri, voi eteen tulla paljon uusia asioita. Kaikkeen on valmistauduttava niin hyvin, kuin mahdollista.

Keskustakirjastossa toteutetaan Suomen oloissa harvinaisen laaja puujulkisivu. Hankintaa kaupunki valmisteli tekemällä yhteistyötä Aalto-yliopiston kanssa. Erilaisten puumateriaalien toimivuutta on testattu sääkokein. Pohdinnassa on ollut, miten ja millaisesta puusta julkisivu olisi parasta toteuttaa.

Rakennushankkeen vastuuhenkilöt ovat tyytyväisiä suunnittelijoiden työpanokseen, sillä talo näyttää yhä samalle kuin arkkitehtuurikilpailun voittaneen Arkkitehtitoimisto ALA:n ehdotus.

Häiriöpelivara muistettava

Rakennuttamistehtäviä hoitava Erkki Pekkanen Ramboll CM Oy:stä korostaa ennakkosuunnittelun tärkeyttä ja tiedon kulun esteettömyyttä.

– Tiedon on aina mentävä viimeisellekin ketjun tekijälle saakka, jotta aikataulu pitää. Sama pätee hankintoihin. Jokaisen työvaiheen taustalla on hyvä suunnittelu, ja mielessä on lisäksi pidettävä häiriöpelivara. Olemassa on oltava vaihtoehtoisia varamenetelmiä. Koko ketjun on toimittava aktiivisesti suunnittelusta hankintojen kautta toteutukseen.

Henkilöitä suunnittelemassa, valvomassa ja projektinjohdossa on työmaalla kaikkiaan 15-20 koko ajan.

– Vastaanoton ja käyttöönoton suunnittelun on myös tapahduttava riittävän ajoissa ja ennakoidusti eli vastaanoton ja käyttöönoton suunnittelu on yksi tärkeä varmistelun osa-alue, Pekkanen painottaa.

Erkki Huitti muistuttaa, että kaupunkilaiset voivat seurata rakentamista työmaan nettikameran välityksellä. Sääolosuhteet eivät ainakaan tällä hetkellä juuri vaikuta työn touhuun.

– Suomessa monenlaiset, lumisetkin säätilanteet ovat rakennusalalla tuttuja.

Rakennustöiden kanssa rinnan jatkuvat myös kirjaston palvelujen ja toimintojen suunnittelu. Erityisesti perheiden palvelut ja yhteistyö kumppaneiden kanssa ovat tällä hetkellä keskipisteessä.

Työmaakamera löytyy täältä → Seuraa rakentamista suorana!

Jaa artikkeli