Tillbaka till artiklar

Vares-stjärnorna på centrumbiblioteket

23.3.2011

Huvudrollsinnehavarna i Varesfilmen, Antti Reini och Outi Mäenpää, njuter av biblioteksstämningen.

Biblioteken är fulla av berättelser som läses. Många av historierna kan man numera också se – även på ett annat sätt än bara för sin inre blick. För filmskaparna är litteraturen en skattkista där de hämtar både underhållande och mer seriöst material för vita duken.

Vares, de senaste årens inhemska succéfilm, är ett exempel på litteratur som fått ett nytt liv efter att den har överflyttats till den audiovisuella världen. Reijo Mäkis deckare har fascinerat finländska läsare allt sedan boken Enkelipölyä kom ut 1984. I början av året dök Vares – Pahan suudelma upp på biograferna. Filmen har regisserats av Anders Engström och är den första av sex nya Varesfilmer som filmades i Åbo i fjol. Filmerna siktar också på internationell framgång.

Huvudrollsinnehavaren i Pahan suudelma och de andra Varesfilmerna, Jussi Vares själv eller skådespelaren Antti Reini, berättar för keskustakirjasto.fi att han önskar att det nya biblioteket innehåller mycket gratis konst som är tillgänglig för alla.

– Verkstäder inom olika konstarter kunde vara önskvärda och intressanta. Olika former av konst hör hemma i ett bibliotek. Det kunde också finnas en biograf, tv- och dvd-rum i biblioteket där man själv kunde titta på tv och filmer samt en levande teaterscen.

Reini önskar ett bibliotek som är öppet sent och eventuellt också har en trevlig bar. Han påminner också om de små bibliotekens ställning vid sidan om de stora.

– Biblioteken ska finnas nära människorna, i olika delar av staden. Det är viktigt att det är lätt att använda bibliotekets tjänster.

Bland sina egna biblioteksminnen minns Reini biblioteket i Berghäll. – När jag var liten lånade jag böcker bara utgående från doften.

Vilken är då Antti Reinis favoritroman som har blivit till film?

– Det torde vara Papillon. Jag läste romanen många gånger i min ungdom och händelserna i boken tog mig med på äventyr i exotiska miljöer. Jag hade svårt att förstå hur en oskyldig man kan dömas till fängelse. Filmatiseringen av boken var dock en liten besvikelse. Min egen fantasi hade föreställt sig allt litet annorlunda.

Outi Mäenpää tycker att Helsingfors behöver ett huvudbibliotek av stor klass.
 

För Outi Mäenpää är biblioteket ett viktigt ställe

En annan skådespelare i Vares – Pahan suudelma är Outi Mäenpää (numera Nordberg) som också är med i en annan av årets ryktbara filmer som baserar sig på en populär och belönad roman. Susanna Alakoskis bok Sikalat, som (2007, originalverk Svinalängorna) i Pernilla Augusts regi har bearbetats till filmen Sovinto, för samman svenska och finländska skådespelare. Bland de namnkunniga skådespelarna (bl.a. Noomi Rapace) gör Mäenpää en strålande roll som en mamma med alkoholproblem i en sverigefinsk familj. Rollen gav henne nyligen en Guldbagge som är ett mycket högt uppskattat pris i Sverige.

Outi Mäenpää är en stor vän av bibliotek. – Av dagens bibliotek tycker jag mycket om biblioteket på Richardsgatan. Det har fått patina med åren och har en fin stämning. Men jämsides med det behöver Helsingfors ett huvudbibliotek av stor klass.

Mäenpää förväntar sig ett mångsidigt utbud på centrumbiblioteket. –Förutom böcker skulle det vara roligt om biblioteket rymmer till exempel ett café, en lekplats för barnen och ett rum för småskaliga teater- och musikföreställningar samt diskussions- och utbildningsmöten.

Mäenpää blir också entusiastisk av ovanligare alternativ, såsom en restaurang, ett gym och romantiska hemliga hörnor i biblioteket.

– Absolut en liten biograf och det skulle vara roligt om det fanns ett rum i biblioteket som var öppet 24 timmar om dygnet. Det skulle också vara trevligt med en bar, men en mellaneuropeisk elegant bar, ingen mellanölskrog.

Mäenpää har tillbringat en stor del av sitt liv på olika bibliotek. –Mitt första långvariga bibliotek var biblioteket i Hagalund och därefter har det varit biblioteket i det område där jag bott. Varje gång jag har flyttat till en annan ort har jag först sökt mig till det lokala biblioteket och på det sättet integrerat mig i det nya samhället. Biblioteket har mycket att berätta om en ort. Jag läste till studentskrivningarna på biblioteket. Jag älskar stämningen på biblioteken.

När Mäenpää ombeds nämnda en favoritroman som har filmatiserats nämner hon naturligtvis boken Sikalat och filmen Sovinto.

– Det är en utmärkt bok och också en utmärkt film som är helt självständig i förhållande till boken.

Dela artikeln