Tillbaka till artiklar

Vad tycker barn om på biblioteket?

15.2.2012

Hurdant är ett bibliotek byggt ur barns perspektiv och i barns skala? Vad tycker barn om på biblioteket? Svar på frågan söktes i en verkstad för barn i Annegården den 4 februari. Verkstaden ingick i veckoslutets designhuvudstagsprogram. Under ledning av arkitekterna Tuomas Toivonen och Maria Isotupa designade barnen en lokal på centrumbiblioteket i Helsingfors centrum åt sig själva.Centrumbiblioteket i miniatyr konkretiserade barnens önskemål

I en miniatyr som barnen byggde i verkstaden har en kyrkbåt full med sagofigurer landat på taket, presidentkandidaterna sitter vid bibliotekets Finlandbord för att träffa barnen och ett flygplan kör kunderna mellan våningsplanen. Å andra sidan dolde den vilda fantasin även en verklighetsbakgrundförankring. Precis som erfarna arkitekter placerade barnen mötes-, aktivitet- och samlingsplatser på bibliotekets första plan, medieinnehåll på dess andra plan, material och uppehållsrum som skapar möjlighet till koncentration på tredje plan samt ”trädgårdsbyar” och ”allmänningar” som utvidgar begreppet stadsrum på översta plan. Och visst fanns det även en bastu – med utsikt över Tölöviken.

Verkstaden i sig var ett gott exempel på hur det kommande centrumbiblioteket verkar för barn och familjer. Den främjande gemenskap och barns och ungas delaktighet. Kontakten med biblioteketet utvecklade självkännedom, växelverkan och tolerans mot olikhet. Den var en kanal för egna idéer och för att piffa upp staden i ”barnslig smak”. Verkstaden gav omedelbar glädje och nytta för barnen, ungdomarna och familjerna och likaså för barnkultursproducenterna.

 

I moder Sveas barnkammare

Hur ska biblioteket då i framtiden kunna hålla samma fart som barnen och växa tillsammans med dem från de första gummistövlarna till Reinotofflor och högklackade stövlar? Om man kan dra några slutsatser av antalet barnvagnar som står parkerade utanför dörren och mängden små skor vid ingången, så har Rum för Barn i Kulturhuset i Stockholm lyckats med detta. ”I moder Sveas barnkammare” finns allt som hör en cirkus till: nyfikenhet, våghalsiga experiment, akrobatik, skratt som uppstår av överraskningar samt en känsla av att något magiskt precis har passerat och berört oss. Och detta är inte allt, utan i Stockholm har också lite äldre barn fått leka byggmästare. De har av legobitar och andra drömbyggklossar byggt Tiotretton. Det är världens första bibliotek för 10–13-åringar och dess popularitet har varit garanterad.

 

På Byggare Bobs sagotimme kan du lära känna skoplastare

Barn är en viktig målgrupp för bibliotek. Därför har bibliotek runtom i världen satsat stort på nya slags tjänster avsedda för barn utan att snåla med uppfinningsrikedom. Till exempel i Australien ordnas Byggare Bob-sagotimmar där barnen förutom med sagor även får stifta bekantskap med skoplastare och schaktmaskiner. Vid biblioteket i Santa Cruz i Kalifornien kan barn lyssna på godnattsagor på bibliotekets servicenummer. Och i Central City Public Library i Nebraska kan barn ersätta sina förseningsavgifter genom att läsa en viss tid på biblioteket. En halvtimmes tyst läsning motsvarar en dollar.

Invandrarfamiljers hjälpare

I Danmark i sin tur ordnas det så kallade uppsökande bibliotekstjänster för familjer. Tjänsten riktas särskilt till invandrarfamiljer som inte nödvändigtvis känner till bibliotekets tjänster från förr. Bibliotekarierna besöker familjer med spädbarn och skänker dem en bok. Besöken fortsätter under barnets småbarnsår. Bibliotekarien diskuterar med föräldrarna om betydelsen av språket och berättelser, bibliotekstjänster och bygger broar mellan den nyinflyttade familjen och den lokala kulturen.

 

Dolly Parton murade grundstenen till Fantasins bibliotek

Countrysångerskan Dolly Parton startade på sin hemort Tennessee en kampanj, vars mål var att säkerställa att alla barn, oavsett familjens ekonomiska situation har tillgång till böcker. Alla barn under fem år fick en ny barnbok hemskickad en gång i månaden. Så föddes Fantasins bibliotek som sedermera även infördes i grannkommunerna och som förlaget Penguin gick med i som samarbetspartner och sponsor.

 

Läs mera:

Dela artikeln