Tillbaka till artiklar

Vad pysslar Odes bibliotekarier med då bibban är stängd?

18.3.2020

Mathias Rosenlund

Precis som alla andra kommunala bibliotek i Finland kommer även Centrumbiblioteket Ode att vara stängt fr.o.m. den 18.3. Men trots att det kan kännas trist med allt som sker i och med att Finland förbereder sig för Corona-viruspandemin, fortsätter bibliotekarierna sitt jobb som vanligt.

Under de kommande veckorna skriver jag om det jobb vi gör bakom kulisserna på Ode, jag vill öppna ett fönster för allmänheten till vårt arbete, och ge så många som möjligt en beröringsyta till biblioteket under den tid som landet befinner sig i undantagstillstånd.

Ode öppnades i december 2018 och var då fortfarande på många sätt under arbete. En del tjänster hann inte bli helt färdiga och en del av personalen hann inte skola sig ordentligt eftersom all energi och fokus lades på kundservice då alla våra underbara besökare vallfärdade till Ode. Nu kommer vi att ha tid att fortbilda oss så att vi kan tjäna våra kunder ännu bättre än tidigare.

 

Cityverkstaden, boksamlingarna och robotiken

Vi kommer också att utveckla verksamheten till exempel i Cityverkstaden på bibliotekets andra våning. Alla maskiner och all utrustning får den service de behöver. Vi kommer även att se över och vårda våra boksamlingar som är i så flitigt bruk hos allmänheten. Våra hyllor ska få ny skyltning, böcker ska få nya etiketter.

Robotiken på Ode utvecklas även då biblioteket är stängt. Patu, som i normala fall bär upp boklådor till Bokhimlen på tredje våningen, får vila ett tag. Så nu bekantar vi oss i stället med vår nya sociala robot, Veera. Hon kommer snart att rulla runt i biblioteket för att hälsa på våra gäster då biblioteket väl är öppet igen.

https://vimeo.com/339279107

 

Evenemang på webben

Vi bibliotekarier planerar olika sätt att föra ut bibliotektets tjänster till människors hem. De här bloggtexterna är en del av det arbetet. Helsingfors stadsbibliotek planerar som bäst evenemang (t.ex. författarsamtal och sagostunder) som vi kommer att göra tillgängliga online via olika streamingkanaler som YouTube och Facebook.

Följ gärna med här för att se vad som sker under de veckor vi är tvungna att ha stängda dörrar. Vi på biblioteken vill gärna fortsätta hålla kontakt med er på de sätt vi kan.

 

Dela artikeln