Tillbaka till artiklar

Vad önskar man sig av biografen i Ode?

9.5.2017

En hurdan biograf passar in i ett bibliotek? Uppgiften om att det planeras en biograf i Ode inspirerade kommande besökare att komma med idéer om biografens repertoar och miljö på Facebook. Det är fortfarande fritt fram att bidra med idéer!

Något gammalt, något nytt… På biografen i centrumbiblioteket Ode ska enligt stadsbornas önskemål visas åtminstone gamla finländska, svenska och franska filmer. I ett önskemål nämndes polska konstfilmer från 1970-talet. Även nya europeiska filmer väcker intresse.

Som ett slags motönskan nämndes ett par gånger att filmerna på Ode borde komma från någon annanstans än från Amerika.

I ett svar betonades i synnerhet en god bioupplevelse:

– Jag skulle framför allt vilja att de tillgängliga platserna är bra platser i mitten i stället för platser längst ut på kanten i första raden. Man skulle kunna tro att det inte är något problem i en nybyggnad.

Teman och evenemang intresserar

Många personer som deltog i diskussionen om filmer önskade sig olika slags teman och filmserier. Till exempel följande typer av filmer skulle man gärna vilja se på Ode:

         sci-fi-klassiker
         berömda västernfilmer
         dokumentärer som förändrat världen
         en enskild regissörs hela produktion som en serie

En regissör vars namn nämndes var Aki Kaurismäki. En filmvän önskade att Ode kommer till räddning i en situation där man kan se mer speciella filmer närmast bara på filmfestivaler:

– Alltså utöver klassiker även nya delikatesser från världens alla hörn, en stark dokumentärnärvaro och som pricken över i ett mångsidigt utbud av barnvänliga filmer.

Gemenskapsandan har också nått biograferna.

– Utöver filmer kunde det också finnas efterfrågan på gemensamt tittande av olika typer av direktsändningar, vare sig det är fråga om Eurovision Song Contest, konserter, idrott eller opera, ljöd visionerna i ett av önskemålen.

Kom med ett eget förslag

Hur kommer biografen på första våningen i Ode då att bli? Bakgrund till och riktlinjer för biografen beskrivs i artikeln Elokuva saapuu kirjasto Oodiin

Önskemålen och förslagen i artikeln har plockats ur diskussionen på centrumbiblioteket Odes Facebooksida. Kom och delta i diskussionen. På Odes Facebooksida finns information om bland annat kommande diskussionsmöten och evenemang kring planeringen av Ode. Du kan också skicka respons på centrumbiblioteket per e-post till bibliotekets kontaktpersoner. Kontaktuppgifterna finns här.

Text: Jenni Saarilahti

Dela artikeln