Tillbaka till artiklar

Träff på biblioteket!

5.1.2011

Vännernas bibliotek är ett ställe där man tillsammans kan uppleva avkopplande bokäventyr.

Finländare retar ofta upp sig på grund av bokhandlarna utomlands: Varför har inte vi i Finland sådana här bokhandlar? Man kunde slå sig ner i en soffa och läsa, med en kaffemugg i handen, kanske även ta ett glas vin och träffa vänner för utbyte om böcker, trivas länge, se på utställningar, eventuellt titta in först sent på kvällen. Man skulle kunna ta med sig en intressant bok var som helst i den enorma butiken, och sträckläsa den på en gång om man ville.

Det är då man kommer på det. Men vi har ju våra bibliotek. Våra gratis bibliotek med urval i all oändlighet. Och när vi nu snart har centrumbiblioteket, suktar vi inte längre efter de europeiska bokparadisen. Vi kan trivas med boktravar, i sällskap av vänner, kanske med ett glas vin, i bekväma soffor och med massor av tid. Och utan att känna avundsjuka mot andra länder!

Kompisgängets träff i fåtöljen

Biblioteket är ofta en plats dit man går ensam, för att läsa för sig själv, studera, arbeta eller låna kvalitet med sig hem. En bok läses ensam och med egna ögon, när man själv vill. Biblioteket behöver dock inte vara en samlingsplats för de ensamma. Av böcker och biblioteksmiljön kan man njuta med hela gänget.

Föreställ dig ett bibliotek, i vars mysiga café, eller kanske till och med vinbar – och sommartid på en trevlig bokterrass – du kan stämma träff i en fåtölj med dina kompisar. Ni kunde lätt tillbringa en helkväll på biblioteket: Småprata, titta på en utställning tillsammans, äta något gott och njuta av den öppna och stämningsfulla lokalen. Kanske har någon av er tillbringat dagen i bibliotekets arbetsrum, någon annan lekt med sitt barn i sagovärlden, den tredje läst tidskrifterna som utkommit under veckan. När solnedgången kastar in sitt rosaröda ljus genom biblioteksfönstren, kan ni ännu ni plocka de hetaste romannyheterna med er hem.

Och kärleken blossade upp – på biblioteket!

Liisa, 31 och Joël, 36, träffades i en bokhandel i Paris. Butiken var Liisas stamlokal, då hon som student ville fly undan det hektiska stadslivet i Paris. Hon tillbringade ofta flera timmar i butiken och läste intressanta konstböcker och tidningar. Den franska konststudenten Joël upptäckte att den ljusa finländska flickan ofta besökte hans favoritaffär, och en gång tog han mod till sig och tilltalade henne. Paret stötte på varandra i bokhandeln en gång till, och den tredje gången hade de stämt träff där. Senare träffades de också på andra ställen, men paret, som nu är gift och bor i Finland, besöker sin affär fortfarande efter fem år tillsammans, för att hålla minnet vid liv.

En liknande kärlekshistoria kan lika väl uppstå på ett bibliotek! Kanske just Er kärlekshistoria?

Skulle du stämma träff på biblioteket?

Så här svarade finländarna:

”Det skulle jag mycket väl kunna göra. På ett bibliotek med mycket ljus och vackra färger. Ett ställe där det förutom de traditionella bokavdelningarna skulle finnas ett café, där man kunde sitta en stund och dricka te; en plats där man kunde njuta av läsningen, lugnet och glada människor, och ja, träffa vänner.”
Mirkka, 33, Tammerfors

”Det skulle jag kunna göra, speciellt om biblioteket hade utrymmen både utomhus och inomhus. Det kunde finnas mindre, lite mer avskilda rum och större, mer offentliga utrymmen. I biblioteket kunde det till exempel finnas rum, där man kunde lyssna på en talbok med några vänner och rum, där man kunde se på film tillsammans.”
Krista, 35, Helsingfors

”Ja. I biblioteket skulle det finnas läsdivaner från vilka man skulle ha utsikt till den vackra naturen genom stora fönster. Man kunde vila sig på divanerna tillsammans med sina kompisar eller någon trevlig människa, läsa serietidningar och äta sin matsäck – och lyssna på musik, som man kunde låna på biblioteket med hörlurar för två.”
Satu, 40, Helsingfors

”Jag skulle vilja gå på en romantisk träff på ett riktigt stort och gammalt bibliotek, bland doften av gamla böcker. Hyllorna är höga och bokraderna sträcker sig ända upp till taket. Biblioteket har många skrymslen och många höga pelare och stentrappor. Träffen kunde äga rum någonstans där mellan hyllorna: Där kunde man kuttra i fred utan att bli sedd av någon, eftersom biblioteket är så enormt stort.”
Jonna, 34, Reså

”På biblioteket skulle det finnas ett rum, där man kunde spela spel tillsammans med sina kompisar eller med flickvännen. Biblioteket skulle vara ett intressant ställe, där man kunde vistas tillsammans och alltid hitta något nytt. Lite som ett sagoland också för vuxna.”
Jouni, 23, Åbo

”Om jag skulle stämma träff på biblioteket, så skulle det kunna vara på musikavdelningen. Och någonstans där man inte måste vara knäpptyst, som det brukar på biblioteket. Jag har ibland tänkt att man på avdelningen för utländska böcker gott och väl kunde hitta en potentiell utländsk dejt …”
Piia, 35, Helsingfors

”Javisst! Biblioteket skulle vara en enorm, labyrintisk byggnad på en ö mitt i en turkos damm. Ingen skulle veta när eller varför den ursprungligen byggdes, eller varför den har så många höga torn och mörka underjordiska våningar. På sommaren skulle man kunna ro dit med en liten båt och förtöja den vid en träbrygga. Biblioteket skulle omgärdas av en stig bland lövträd. Längs med stigen skulle det stå bänkar, där man till exempel kunde äta medhavd mat. På vintern skulle man gå eller åka skridskor över isen, och väl framme skulle man få varm glögg eller kakao i caféet nära entréhallen. I biblioteket skulle det finnas många mjuka oaser, där man kunde stanna upp och vila sig efter tjusningen i bokfyndandet, eller förtrolla sitt sällskap över ett glas vin. Bibliotekets många olika plan, etager och dimensioner skulle bjuda förutom på förtrollande litteratur, också på hemliga, inbjudande skrymslen med tända ljus.”
Leo 30, Helsingfors

Dela artikeln