Tillbaka till artiklar

Tolkien-dag på Helsingfors centrumbibliotek Ode för första gången

15.3.2022

Tolkien-dagen som hedrar fantasyförfattare J.R.R. Tolkiens produktion firas på Helsingfors centrumbibliotek Ode på den internationella Tolkien-dagen fredagen den 25 mars kl. 16–21. Evenemanget ordnas på Ode för första gången.

”J.R.R. Tolkien har berört människor redan under nästan hundra år och hans produktion förtjänar en egen festdag. TV-serien som kommer ut på hösten har väckt mycket diskussion och ökat läsarnas intresse för Tolkiens produktion. Temana i Tolkiens berättelser berör den uråldriga kampen mellan ljus och skugga, som allt fler läsare kan identifiera sig med. Vårt mål är att göra Tolkien-dagen på Ode till en årlig tradition och vi önskar att den sprider sig också till andra bibliotek”, säger specialbiblioteksfunktionär Milli Mäntynen.

Under evenemanget som sprider sig runt om på Ode kan man lära sig alvspråket, delta i rollspel och njuta av en Tom Bombadil-tematiserad deklamation och av kören Another Castles konsert. I Stadsverkstaden finns det mycket att se och göra kring temat Tolkien. I diskussionen som ordnas i Maijasalen funderar man över Tolkien-filmatiseringar genom tiderna och i bokutställningarna visas material som anknyter till Tolkien. Dessutom ordnas det på Ode den 26 mars Suomen Tolkien-seura Kontu ry:s jubileumsseminarium som också är öppen för alla.

”Vi bjuder in alla som är intresserade till Tolkien-festen. Vi önskar att Ode fylls med alla slags hobbitar, trollkarlar, alver och orcher. Det är absolut tillåtet att klä sig efter temat, men inte obligatoriskt”, säger Mäntynen.

Fritt inträde till evenemanget.

Ta en titt på programmet

Illustration: Jenna Kunnas

Dela artikeln