Tillbaka till artiklar

The Library of Birmingham

1.9.2011

Sommaren 2013 genomgår Birminghams centrum en förvandling när The Library of Birmingham står klart. Det nya huvudbiblioteket blir stadens mittpunkt för kultur och kunskap. Den integreras med den kända teatern bredvid med namnet Birmingham Repertory Theatre (kortare The REP). Enligt planen ska biblioteket och teatern samarbeta så att man kan erbjuda publiken nya och spännande evenemang. The Library of Birmingham är flaggskeppet för en stor ändringsplan som kommer att ändra Birmingham under de närmaste 20 åren. Man vill att det nya biblioteket ska bli stadens sociala hjärta.

Det gamla huvudbiblioteket som byggdes i början av 1970-talet har inte längre kunnat tillgodose kraven som riktats mot det och anpassa sig till de tjänster som behövs. I och med The Library of Birmingham kommer huvudbiblioteket att uppdateras till det nya millenniets behov och bli ett centrum för förståelse, innovationer, inlärning, kunskap och kultur. The Library of Birmingham representerar livslångt lärande som är möjligt för alla. Bibliotekets planerare lovar att utnyttja både den nyaste teknologin och klok folkkunskap för att göra The Library of Birmingham till världens bästa offentliga bibliotek.

 

Biblioteket byggs mellan två ståtliga hus: kontorsbyggnaden Baskerville House i art deco-stil och den redan nämnda The REP-teatern. Biblioteket kommer att ha tio plan, varav ett ligger under gatuplan och ett är ett litet cirkelformat vindsrum. Byggnaden har en rymlig entré och en aula på mellanvåningen som samtidigt fungerar som en förbindelsegång mellan biblioteket och teatern. På det nedre våningsplanet finns inomhusterrasser. Därtill finns det fyra biblioteksplan som är öppna för allmänheten och två trädgårdsterrasser utomhus.

Två plan i byggnaden är reserverade för den så kallade ”gyllene lådan” (golden box). Den är ett stängt arkivlager där man förvarar Birminghams internationellt betydande samling av dokument, fotografier och sällsynta gamla böcker. En utställningslokal med den senaste tekniken öppnas för publiken och därmed har vem som helst för första gången möjlighet att bekanta sig med samlingarna. Rummen i den gyllene lådan kläs med guldfärgade aluminiumpaneler, vars färgton skiftar vackert med vädret och solljuset. Arkivlagret omges med mycket effektiv isolering som skyddar den värdefulla samlingen.

 

Som pricken över i kommer det runda rummet på takvåningen att inredas som ett minnesrum för Shakespeare! Minnesrummet var ursprungligen en del av Birminghams viktorianska bibliotek. På översta plan finns också en takterrass med en utsiktsbalkong, från vilken besökarna kan beundra stadsutsikten som öppnar sig nedanför. I den taklösa amfiteatern på skvären bredvid The Library of Birmingham, Centary Square, finns en scen för musik- och dramaföreställningar, poesiuppläsning, sagostunder och andra evenemang. Amfiteatern ger Centary Square en ny, levande dimension. Denna avspända plats för tidsfördriv byggs miljövänligt och med hänsyn till barnfamiljer.

Byggandet av The Library of Birmingham kommer att kosta 188,8 miljoner pund, d.v.s. ungefär 215,6 miljoner euro. Det var en festlig stund när den första av biblioteksfasadens stora metalldekorationer lyftes upp den 10 augusti 2011. Bibliotekets ytterväggar av glas ska täckas helt med sirliga filigranmönster i metall, där tunna metalltrådar är fästa på en rund ram i ett spetsliknande mönster. De förbipasserande kan under de kommande månaderna beundra mönstren som ett efter ett lyfts upp på fasaden

 

Två aluminiumcirklar i två olika storlekar som läggs på varandra täcker biblioteketfrån första plan till det översta, åttonde planet. Endast ytterväggen på Shakespeares minnesrum och naturligtvis det underjordiska planet utan aluminiumcirklar. De representativa dekorationerna består av en svart ring med en diameter på 5,4 meter på vilken man fäster en silverring med en diameter på 1,8 meter. Bibliotekets design för tankarna till gasklockor, tunnlar, kanaler och viadukter som under årens lopp alla har varit bränsle för industrins tillväxt i Birmingham.

Grundarpartnern, arkitekten Francine Houben uttryckte sig poetiskt: ”Cirkelformen i metallramarna på biblioteksfasaden är en hyllning till stadens industritradition, särskilt yrkeskunskapen inom metallarbete. För mig symboliserar cirklarna harmoni. De matchar väl byggnadens metallfris. Bildligt sett förenar metallcirklarna och frisen byggnadens olika användningsändamål till en gest som uttrycker öppenhet.”

 

Birmingham är den näst största staden i England och Förenade kungariket. Staden ligger i West Midlands storstadsområde i centrala England. Staden har över en miljon invånare, med förorterna medräknade över två och en halv miljoner. En av stadens berömda sevärdheter är kanalerna, som är fler till antalet än i Venedig. Numera är staden känd för sin kulturella mångfald, eftersom en knapp tredjedel av invånarna har invandrarbakgrund. Stadens motto, som passar till det nya biblioteket, är ”forward”, som kan översättas till exempel med orden ”framåt”, ”främja”, ”djärv” och ”engagerad”.

Library of Birminghams webbplats (scrolla ner för mer information)

Du kan redan ta en promenad i biblioteket, eftersom det existerar virtuellt i Second Life. Se en videopresentation av det virtuella biblioteket.

 

Text: Elisa Helenius

Dela artikeln