Tillbaka till artiklar

Temat Tillsammans styr inredningsarbetet i Ode

14.3.2017

Valet av möbler till centrumbiblioteket respekterar Odes arkitektur, betjänar de olika funktionerna och besökarna i biblioteket, samt gör det möjligt att variera rummen och stämningarna i biblioteket. Principerna för hållbar utveckling och tanken på ett bibliotek gemensamt för alla styr också planeringen.

Då centrumbibliotekets möblering planeras är utgångspunkten byggnadens mäktiga arkitektur, vars mest synliga beståndsdelar är trä och glas. Biblioteket har tre våningar som alla har olika funktioner. Bibliotekets användare är en blandad skara av finländare i olika åldrar och med olika bakgrund. Dessutom kommer det att finnas utländska gäster.  Då vi vill få en sporadisk besökare att bli stamgäst har inredningen stor betydelse: den bör få besökaren att trivas, locka till aktivitet och skapa en vilja att pröva något nytt. Ode ska kännas som besökarens eget rum.

Centrumbiblioteket är ett av projekten inom jubileumsåret Suomi Finland 100. Det byggs under jubileumsårets devis ’Tillsammans’.

kaupunkiverstas_7907

 

Mot ett gemensamt, tryggt och mångsidigt bibliotek

Tillsammans med de blivande besökarna har vi gjort upp några hörnstenar som styr valet av inredning i Ode. Vi vill att Ode ska vara:

Tryggt. I ett stort offentligt bibliotek som ligger mitt i en stor stad bör inredningen och de olika miljöerna vara trygga och skapa en trygghetskänsla.

Estetiskt, lekfullt och inbjudande. Vårt bibliotek blir ett välbesökt flaggskepp med en estetik som respekterar varje besökare. Biblioteket blir lekfullt och lockande genom kontraster, överraskningar och varierande stämningar.

Smidigt. Inredningslösningarna är en fortsättning på byggnadens genomgripande idé att utrymmet skall vara lätt att variera enligt användningsbehov och stämning. Besökarna kan också forma rummet efter sina egna behov genom att flytta på möbler.

 

 

pasila_lapset_2088-2_henkilökuntaetsii

”Tillsammans”. I Ode kan besökarna lätt kommunicera och samarbeta. Tydligt och vägledande. Rummen och inredningen gör det lätt att röra sig i huset. Du känner igen alla funktioner utan besvär. Behärskat ljudlandskap. Också inredningen stöder det ljudlandskap som passar för de olika våningarna och rummen. Medborgarna är med i planeringen. Planeringen av centrumbiblioteket har följt principen att ta med medborgarna. Detta fortsätter också när det gäller inredningen till den del det är möjligt.

Ekologiskt och miljövänligt. Ända från början har projektet Ode betonat principerna för hållbar utveckling. De följs också då inredningen planeras.

Kvalité och smidigt underhåll. Möblerna i Ode är hållbara och de går att reparera och att ersätta. Dessutom bör de tåla smuts. Centrumbiblioteket är ett märkesprojekt för jubileumsåret för Finlands självständighet, så vi prioriterar inhemsk produktion alltid då det är möjligt.

 

kirjasto10_pokkarit_3311_jpg

Under åren 2011 – 2012 insamlades stadsbornas drömmar om biblioteket. De utnyttjades då vi gjorde upp principerna för centrumbibliotekets planering. Sammanlagt fick vi över 2300 drömmar som analyserades och grupperades. En av grupperna handlade om arkitektur och inredning.

Läs också: Sisustusarkkitehti Heikki Ruoho kertoo sisustussuunnittelun nykyvaiheesta ja kalusteideoista. https://keskustakirjasto.fi/2017/02/23/heikki-ruoho-ja-oodin-sisustuksellisen-ilme/ (på finska)

Text: Jenni Saarilahti

Översättning: Susanna Söderholm

Dela artikeln