Tillbaka till artiklar

Tävlingsbidragen om ett bibliotek i modern tid till påseende

5.3.2013

Tävlingsbidragen som gått vidare i arkitekturtävlingen om Helsingfors centrumbibliotek kommer att finnas till påseende på konstmuseet i Mejlans.

De sex tävlingsbidragen som gått vidare i arkitekturtävlingen om Helsingfors centrumbibliotek Metropolens pulserande hjärta som utgör en del av designhuvudstadsårets program kommer att finnas till påseende och för att kunna kommenteras mellan den 23 mars och den 5 april.

De utvalda tävlandena fick möjlighet att vidareutveckla sina planer utifrån juryns anvisningar. I utställningen som öppnas i mars kommer man att presentera fotografier på de bearbetade tävlingsbidragen samt miniatyrmodeller av bidragen. Besökarna kan kommentera bidragen på plats och på nätet. Bidragen kan även kommenteras genom stadens elektroniska anslagstavlor som finns runt om i centrum.

Stadsborna intresserade av tävlingsbidragen

Det första skedet av arkitekturtävlingen om centrumbiblioteket inleddes den 5 januari 2012. I tävlingen deltog sammanlagt över 540 arbeten från hela världen.

Våren 2012 ställdes tävlingsbidragen ut i Bunkern på Busholmen. Publiken var intresserad av utställningen och tack vare det stora intresset förlängdes utställningstiden. Publikens favorit var tävlingsbidraget nr 126 ”Paper Sheets”.

 

Arkitekturtävlingen på slutrakan

Hösten 2012 inleddes det andra skedet av tävlingen. Då offentliggjordes de sex tävlingsbidragen som gått vidare i arkitekturtävlingen. De kvalificerade bidragen valdes ut utifrån deras stadsbildsmässiga, arkitektoniska och funktionella förtjänster. Juryn ansåg att dessa bidrag kan vidareutvecklas så att de stämmer överens med de tekniska och ekologiska målsättningarna. Fotografier på de kvalificerade bidragen finns på centrumbibliotekets webbplats.

Juryn utser vinnaren i arkitekturtävlingen bland de sex kvalificerade bidragen. Vinnaren offentliggörs i juni 2013. Tävlingen ordnas av Helsingfors stad.

Metropolens pulserande hjärta – Den internationella planeringstävlingen om Helsingfors centrumbibliotek som en del av designhuvudstadsårets program.

Dela artikeln