Tillbaka till artiklar

Rösta och kommentera centrumbibliotekets sex i topp

2.4.2013

De sex bästa bidragen i arkitekturtävlingen om centrumbiblioteket visas upp på pekskärmar i innerstaden och på adressen keskustakirjasto.fi/aanesta den 23 mars –7 april. Du kan enkelt bläddra bland förslagen och rösta på din favorit. Helsingforsborna kan dessutom kommentera kandidaterna på tävlingssidan. Allmänhetens åsikt presenteras för juryn och publiceras på nätet. Hittills har det kommit in xxx röster. Omröstningen pågår ytterligare en dryg vecka. Tävlingsbidragen och miniatyrerna visas samtidigt i konstmuseet Mejlans fram till den 5 april (stängt under påsken 29 mars–1 april).

Vi ser fram emot stadsbornas kommentarer

Är något av bidragen överlägset alla andra, och om så, varför då? Villket förslag passar bäst in i stadsbilden och i Tölöviken? Stadsborna kan dela med sig av sina tankar och idéer på centrumbibliotekets tävlingssida. Vi har redan fått ta del av många bestämda åsikter, till exempel ”Användningen av trä som material på ett modernt sätt ger efterlängtad kontrast bland betongbyggnaderna. Go Käännös!”, ”Formen (av bidrag nr 8) smeker ögat och passar bra in i omgivningen. Den har något av Borgbackens bergochdalbana, stjärnhimlen och havets vågor över sig: passar bra i Helsingfors” eller ”We need this (LibLab) instead of boring stability of basic finnish decisions”.

Oavsett som du tar dig fram till fots, på cykel eller på rullskridskor – rösta i centrum

Det ät lätt att rösta på pekskärmarna – du kan till och med behålla vantarna på. Det finns ett dussintal pekskärmar på olika ställen i centrala Helsingfors, bland annat på Mikaelsgatan, framför Posthuset och Kiasma, mellan Kapellet och Salutorget, på Paasikiviplatsen, framför Glaspalatset och mittemot Svenska teatern. Den interaktiva röstningsfunktionen på pekskärmarna har tagits fram i samarbete mellan Forum Virium Helsinki, Clear Channel och Helsingfors stad. Forum Virium har som mål att föra fram en större plan om hur pekskärmarna kunde öppna ett nytt användargränssnitt till staden. Tidigare i vår kunde man bekanta sig med bibliotekets e-bokstjänster på skärmarna.

Vad betyder framtidens bibliotek för stadsborna?

Centrumbiblioteksprojektet innefattar en tanke om att det behövs mer än arkitektarbete för att ett nytt, funktionellt bibliotek ska kunna resas på Tölöviken: stadsbornas åsikter och behov integreras i planeringsprocessen. Vi är intresserade av att höra vad stadsborna tänker om den nya tidens bibliotek. ”Helsingfors har av välgrundade anledningar gett sig ut på sökning efter det nyaste nya, en modell för framtidens bibliotek. Vi har inte allt för många referensobjekt ute i världen, utan vi måste ta fram konceptet själva. I detta arbete är stadsbornas och medborgarnas idéer mer än välkomna”, säger biblioteksdirektör Tuula Haavisto.

Diskussionen fortsätter på nätet!

 

Dela artikeln