Tillbaka till artiklar

Robotarna på Ode fick namn efter barnboksfigurer

26.2.2019

Personalen på Ode har från och med mars hjälp av tre mobila robotar eller automatstyrda vagnar som transporterar boklådor mellan våningarna. Assistenterna måste förstås ha namn och därför ordnades i början av februari en kundtävling där vem som helst fick föreslå namn på robotarna. Det inkom totalt cirka 250 förslag. Personalen fick äran att välja namn för sina blivande arbetskamrater och vinnaren blev 10-åriga Aada Ketomäkis förslag Tatu, Patu och Veera.

Jurymedlemmen, bibliotekarie Auli Aho motiverar valet så här:

”De vinnande namnen Tatu, Patu och Veera representerar finländsk litteratur, vilket är viktigt i ett hus för litteratur som på Ode. De finska namnen syftar på de humoristiska barnböckerna om Sixten och Blixten av Aino Havukainen och Sami Toivonen och väcker därför glädjande associationer. På samma sätt som robotarna är också barnboksfigurerna Sixten och Blixten fartfyllda typer från Kufböle, så namnen passar utmärkt för de automatstyrda vagnarna på Ode.”

Det är lätt att komma ihåg de korta namnen och dessutom är de praktiska i bibliotekspersonalens vardag.

”Det är lätt för bibliotekspersonalen att kommunicera med varandra, till exempel om att Tatu snurrar omkring på tidningsavdelningen eller att Patu precis tog hissen till källaren”, säger Aho.

Tredjeklassisten Aada Ketomäki som kom på de vinnande namnen fick idén från barnlitteraturen som hon själv läst.

”Jag kom på Tatu och Patu eftersom de är en bra duo och alla känner till dem och de är roliga och trevliga. Dessutom har jag läst böcker om dem. Och sedan kom jag ännu på Veera.”

Ketomäki är intresserad av robotar och har tidigare sett en på Heureka. Hon tänker absolut komma och träffa Tatu, Patu och Veera så snart de börjar sitt arbete på Ode.

Läs mer om robotarna på Ode här.

Dela artikeln