Tillbaka till artiklar

På resa i biblioteket

5.7.2012

Titeln Designhuvudstad, de allt större mängderna kryssningspassagerare och den upplivade restaurangkulturen har ökat Helsingfors popularitet rejält. Den gångna sommaren har varit den bästa turistsommaren i historien och det står klart att det blivande centrumbiblioteket inte kan negligera turisterna i planeringen.

Vi frågade utländska besökare i det somriga Helsingfors om deras biblioteksönskemål. Vad borde enligt turisterna absolut finnas på biblioteket?

Finländsk kultur och brädspel!

Joey Lin, en 27-åring från Taiwan, är på det klara med att finländarna är flitiga biblioteksbesökare. ”Själv skulle jag önska att det fanns utställningar om Finland, Helsingfors och finländsk kultur på biblioteket, naturligtvis på engelska. I bibliotekets aula skulle det kunna finnas en punkt med reseguider, kartor och böcker om den finländska kulturen och landsbygden. Där skulle man kunna lyssna till finländsk musik och läsa finsk litteratur översatt till olika språk.”

”Jag skulle önska att det också fanns föreläsningar på engelska, rundturer, konserter och andra evenemang på biblioteket. Det skulle vara trevligt att tillsammans med mitt sällskap spela brädspel i bibliotekets lokaler eller ute i parken. Själva byggnaden skulle kunna vara raklinjad och vacker: mycket naturligt ljus och miljövänliga material och element”, funderar Joey.

Fler möten mellan ortsbor och utlänningar

Tyskan Nadia Hamdan, 37, är intresserad av hemligheter som finns under ytan. ”Det skulle vara bra om man på biblioteket skulle få sådan information som inte finns i traditionella turistguider. Det skulle vara roligt om man i en gemensam databas kunde ge tips om lite mer speciella platser som det lönar sig att besöka i Helsingfors och annanstans i Finland. En bok med meddelanden för nya turister! Dock skulle det vara möjligt även för finländarna själva att ge rekommendationer och dela med sig av sina berättelser.”

Även Nadia önskar att det skulle vara lättare att få information på engelska om evenemang i Helsingfors. ”Dessutom skulle det vara trevligt om det på biblioteket fanns ett vilorum för trötta stadsflanörer. Det kunde till exempel vara ett mjukt filmrum där det skulle visas kortfilmer från Finland. I närheten skulle det också kunna finnas en större restaurang där det skulle serveras hem- eller bibliotekslagad mat av råvaror från den finländska naturen!”

En översikt över Kalevala och en titt på byfåneri

Japanskan Maiko Okawa, 33, besöker Finland nästan varje sommar. Hon attraheras av den finländska musiken och kulturen. Helsingfors börjar redan vara bekant. ”Jag undrar dock varför inte Kalevala syns någonstans. Finländarna är stolta över den men jag har inte hittat just någonting som skulle anknyta till Kalevala. På biblioteket kunde det alltså finnas både översättningar till olika språk av Kalevala och till exempel en stor, permanent utställning om ämnet”, föreslår Maiko. ”Och också Mumintroll såsom i Tammerfors och i Åboregionen! Varför finns det inte Mumintroll i Helsingfors?”

Brasilianen Tomás Vargas, 41, besöker vårt land för första gången. ”Finländarna är roliga och tokiga. Jag fick möjlighet att besöka en bekants sommarstuga och det var spännande. Vi piskade varandra i bastun och slängde träklossar i en skogsdunge. Jag hörde också om olika slags märkliga sommartävlingar, såsom hustrukast – eller vad det var. På biblioteket kunde det finnas information om finländarnas märkliga jippon och stughumor. Om det finns böcker om temat borde de genast översättas till olika språk och finnas på paradplats i biblioteket. Jag skulle egentligen själv kunna skriva en sådan bok!”

Glöm inte:

 

Text: Siru Valleala
Bilder: Maiko Okawa, Jonas Tana, Pirjo Sallmen, WDC Helsinki och Helsingfors turism

 

Dela artikeln