Tillbaka till artiklar

Nappträd till centrumbiblioteket?

8.10.2010

På Skansens anrika friluftsmuseum på Djurgården i Stockholm finns Lill-Skansen, barnens egen djurpark där man kan se bland annat får, getter, grisar och kor. På Lill-Skansen finns också hittedjurshemmet för hemlösa kattungar. Där vårdas kattungarna tills man hittar ett nytt hem för dem. Lill-Skansens specialitet är ett nappträd med en enorm mängd nappar.

Napparna är upphängda på trädens grenar och de bildar långa, färggranna kedjor. En del nappar är kattungarnas leksaker.

Det berättas att en mamma kom till Lill-Skansen med sitt barn för cirka tio år sedan. Mamman tyckte att det var dags att sluta med nappen och hon sa till barnet: ”Du kunde ju ge din napp åt de stackars små kattungarna. De har ju ingen mamma som kan trösta dem när de känner sig ensamma”. Allt sedan dess har barn lämnat sina nappar på Lill-Skansen varje dag. Barnen ger kattungarna sin napp och får som tack klappa den mjuka kattpälsen.

I Helsingfors kunde man sätta upp ett nappträd i biblioteket. Barnet kunde lämna sin napp i trädet när han eller hon lånar sina första böcker och sedan hälsa på nappen på varje biblioteksbesök. Men vem ska napparna trösta, behövs det också en riktig bibliotekskatt?

Dela artikeln