Tillbaka till artiklar

Husesyn, material ordnas i alfabetisk ordning

27.11.2018

Text och foton Liisa Joensuu

Ode har vaknat till liv. De drygt 50 medarbetarna på biblioteket har nu tagit över alla rum där det redan är möjligt att flytta in, från källaren till Bokhimlen. Personalen har de senaste veckorna varit sysselsatta med att bekanta sig med huset, installera maskiner och lära sig hur de fungerar. Framför allt har man ägnat sig åt att ställa böcker på hyllorna. I slutet av november håller bibliotekarierna Suvi Pietilä och Siina Tiuraniemi på med att ställa romaner i alfabetisk ordning i de nya italienska bokhyllorna i Bokhimlen.

Kuva on otettu ylhäältäpäin. Kerroksen täyttävät valkoiset kirjahyllyt. Osassa on kirjoja, osa on vielä tyhjillään. Etualalla näkyy punaisia muuttolaatikoita.

Bokhimlen sträcker sig från norr till söder, från gavel till gavel på tredje våningen. Samlingarna omfattar allt som allt 100 000 bokband, cirka 70 000 av dem på hyllorna. Även dagstidningar och tidskrifter har placerats i Bokhimlen. Odes öppettider är lätta att lägga på minnet med formeln åtta–tio–åtta, då biblioteket håller öppet på vardagar från åtta på morgonen till tio på kvällen och från tio på morgonen till åtta på kvällen under veckosluten.

Korkeita puita on sijoitettu ryhmään suuren ikkunan ääreen, jonka takaa siintää Eduskuntatalo.

På särskilda rastplatser – de kallas Oasis – kan besökarna fördjupa sig i världar av berättelse och kunskap. Det finns hela nio sådana oaser i Bokhimlen och de erbjuder vandraren en plats i hägnet av olivträd. Träden är levande träd, kända under namnet svart olivträd, Bucida bucera. De växer vilt i naturen, bland annat i Mexiko och Karibien. Först placerades träden längs västra väggen i väntan på att slutligen placeras ut på rastplatserna.

Målet är positiva kundupplevelser

Personalen sitter förnöjt i personalrum på andra våningen. De nya arbetsplatserna och möblerna känns mysiga.

Kahden puolen pitkää pöytää istuu hymyileviä ihmisiä tietokoneiden ääressä.

Personalen har delats upp i team. Bibliotekarie Leena Eskelinen (i förgrunden till vänster) och informatiker Niina Holm jobbar i ett innehållsteam. Projektchef Romeo Pulli och bibliotekarie Harri Annala företräder teamet lokaler och delaktighet. Arbetsbeskrivningen för specialbibliotekarie Nadia Lund-Iivonen (till höger) i teamet för kundupplevelser omfattar kundernas förnimmelser och tankar då de besöker Ode.

Lattialla on matala, laatikkomainen vaunu, josta hohkaa sininen valo. Nadia Lund-Iivonen on kyykistynyt sen viereen tunnustelemaan sen pintaa.

– Teamet för kundupplevelser svarar för att upplevelsen av huset och dess tjänster hos de som besöker Ode är angenäm. Det är viktigt att kunderna har lätt att hitta platser och tjänster, rum och apparater, och att de upplevs positivt, förklarar Nadia Lund-Iivonen.

Under den senaste tiden har personalen bekantat sig med bland annat slingstyrda vagnar, som forslar materiallådor mellan källaren och Bokhimlen.

Tillverka, printa, gravera, sy

Ode representerar makerkultur. Ode stöder hobbyverksamhet och erbjuder såväl handledning i som lokaler och apparater för studier med sikte på olika slags färdigheter.

Urpo Nylander on avannut koneen kannen ja pitelee sitä ylhäällä katsoessaan samalla kohti kameraa.

– Ode är en plats där man både kan konsumera och skapa kultur. Här kan man lika väl skapa musik som smycken och grafik, berättar ICT-expert Urpo Nylander, medan han förevisar apparaterna i stadsverkstaden.

– Stadsverkstaden fanns tidigare i bibliotek 10 och i Glaspalatset, men etableras nu större och finare i Ode. Kunderna kan använda bland annat en laserskärare, 3D- och laserskrivare samt en UV-skrivare. Personalen hjälper kunden att komma igång och olika slags kurser är på väg.

Med UV-skrivaren kan man printa ut arbeten på exempelvis en träyta, och med laserskäraren skära olika material. Kunden kan lika väl tillverka egna verktyg som reservdelar till sina grejer. Om handtaget på kylskåpet där hemma har gått i bitar kan ett nytt tillverkas med 3D-skrivaren. Med en 3D-fräs kan man bearbeta metall till exempelvis smycken och gravera dem med en gravyrnål för att göra dem mer personliga.

Pitkällä pyödällä on ompelukoneita pakkauksissaan. Tuolit pöydän ympärillä on suojattu vielä muoveilla.

Om byxbenen behöver avkortas eller en blus piggas upp, är kunden välkommen till Ode för att sy och brodera. Här finns också en overlockmaskin. Det finns även konsolspel och åtta grafiska arbetsstationer på våningen, med vilka man kan behandla bilder och videor. Den andra våningen stängs för några veckor efter öppningen av huset och öppnas igen på den 28. december.

Urpo Nylander istuu valkoisen seinän vieressä ja koskettaa kevyesti sen pintaa.

Aktivitetsrummet Kuutio, The Cube, hör till Odes specialiteter. Rummet är omgivet av opalglas och representerar senaste displayteknik. Två väggar kan omvandlas till pekskärmar.

– Displayytan har 256 samtidiga pekpunkter, så att ett tjugotal människor kan använda displayen samtidigt. Det finns planer på att exempelvis Aalto-universitetet ska använda rummet till showroom för elevarbeten, berättar Urpo Nylander.

Ode belönades med priset Årets Stålkonstruktion

 Teräsrakenneyhdistys TRY belönade Ode i november med priset Årets Stålkonstruktion. Priset tilldelades arkitektfirman Arkkitehtitoimisto ALA, Ramboll Finland (för konstruktionsplaneringen), beställaren Helsingfors stad, projektledningsentreprenören YIT Rakennus Oy samt Normek Oy (för tillverkning av byggnadens krävande stålstomme).

Ryhmäkuva miehistä tummissa kokopuvuissa ja valkoisissa paidoissa pitelemässä kukkia ja kunniakirjoja.

Priset mottogs (från vänster till höger) av ansvarige arbetsledare Tero Seppänen och projektchef Jorma Kontturi från YIT Rakennus Oy, chefen för Helsingfors stads stadsmiljösektor Jouko Snellman, arkitekterna Jussi Vuori, Juho Grönholm, Samuli Woolston och Niklas Mahlberg från arkitektfirman Arkkitehtitoimisto ALA (projektets huvudplanerare), ansvarige konstruktionsplanerare Tapio Aho från Ramboll Finland, VD Pasi Parkkinen från Normek Oy och dess projektchef på byggplatsen, samt stålkonstruktionsplanerare Simon De Neumann från Ramboll Finland. Foto: Sanna Liimatainen

Kuvassa toisen kerroksen katonrajassa kulkee pitkä kaareva teräskaari. Se alapuolelle sijoittuvat mittavat istuskeluportaat.

Priset var ett erkännande för Odes snillrika och skickliga stålkonstruktioner, vilka möjliggör dess formspråk. Stålkonstruktionerna syns bäst för allmänheten på andra våningen. Över sittrapporna välver sig en av stålbågarna som bär upp byggnaden. På våningen finns det också en mängd stålpelare överklädda med björkfaner.

Betydande byggnad och konstverk

Projektledningsentreprenören YIT:s ansvarige arbetsledare Tero Seppänen berättar han kände vemod under de sista stunderna av bygget av Ode. Han tror att han nu har byggt det mest betydande verket under sin arbetskarriär.

Tero Seppänen katsoo kohti lähikuvassa kirkkaan keltainen huomiotakki yllään. Taustalla näkyy Oodin pitkä seinä parvekkeineen ja sen alla henkilönostimia.

– Ode är en betydande byggnad på en betydande tomt och närapå ett konstverk. Ett så pass centralt läge lär knappast dyka upp igen. Mest utmanande har det varit att hitta de rätta aktörerna för respektive uppgift. Vi håller tidsschemat emedan de olika parterna har rott åt samma håll tillsammans och haft målen klara för sig. Nyckelorden var tre: samarbete, samarbete och samarbete. Parterna har koncentrerat sig på att lösa olika frågor och en god anda har rått mellan beställaren, planerarna och entreprenörerna under hela projektet, berättar Seppänen nöjt

Dela artikeln