I Japan kan man köpa till exempel ett paraply, en blomsterkvast till kärestan, en slips eller till och med färska ägg till frukostbordet, i automater som står längs gatorna. I Finland är automatkulturen rätt obetydlig, men då och då dyker det upp nya aktörer. Till exempel erbjuder DVD-automaterna, som finns bland annat i Kampens centrum, filmnyheter till uthyrning med bank- eller kreditkort.
I biblioteken är utlånings- och återlämningsautomater redan vardag, men vad sägs om en bokutlåningskiosk? I Ottawa, Kanada, gnuggade sig invånarna i Riverside i ögonen, när det lokala allaktivitetshuset fick ett minibibliotek i automatstil. I bokautomaten kan de låna såväl populära vuxen-, ungdoms- som barnromaner. Kunden visar sitt lånekort för maskinen precis som för en utlåningsautomat, väljer ut ett verk och plockar upp det från en ställning jämte ett utlåningskvitto. Böckerna returneras i en separat återlämningsautomat. Kunderna kan också beställa de böcker de vill låna i bokkiosken via nätet från närliggande bibliotek.
Även i England vet man att uppskatta idén med liten och kompakt återvinning. I Somerset omvandlades en före detta, värdigt röd och anrik telefonkiosk till ett av landets minsta bibliotek. Telefonkiosken, som rymmer 100 böcker, fungerar dygnet runt och tillhandahåller även DVD-filmer och CD-skivor. Utlåningsprincipen är enkel: Byt ut verket du läst eller sett mot ett annat. Telefonkioskbiblioteket har redan blivit en del av den älskade gatubilden.
Efter mobiltelefonernas ankomst har man funnit också annan användning för de traditionella röda telefonkioskerna. En del av dem används som gallerier, duschar eller allmänna toaletter!
Hurudana automater skulle centrumbiblioteket kunna erbjuda? Mangapocketar? Återvinningsväskor för böckerna? Rosor åt den vackra bibliotekarien?
Källor: Ottawa Public Library, BBC News