Tillbaka till artiklar

Jul på biblioteket

15.12.2010

Julens magi smittar av sig också på biblioteken under tomtetiden. På många bibliotek har man börjat öppna symboliska julkalenderluckor. Till exempel i Nurmijärvi är julkalendern en musik- eller dansföreställning varje dag i december. Julkalendern i Laureabiblioteket i Hyvinge presenterar bibliotekets material i form av boktips. På Entressebiblioteket i Esbo öppnar Yttrandefrihetsjulkalendern varje dag på en stor screen en bok som i något skede har bannlysts i något land.  Sellos bibliotek i Alberga i Esbo har en videojulkalender med berättelser om skogens djur.

Biblioteken bjuder också på annat julprogram. På många bibliotek kan besökarna njuta av julkonserter och pepparkakor.  Mosabacka bibliotek bjuder tidningsläsarna på morgonkaffe i december.

Vad händer i andra länder? Biblioteken är i många länder viktiga samlingsplatser också före jul. Till exempel i staden Nekoosa i Wisconsin i USA inspirerar biblioteket Charles and JoAnn Lester Library i år till musik och fest i juletid. Det nästan 100-åriga biblioteket bjöd i början av december på frukost med julgubben, lokala hantverkares verkstäder och en kexdekoreringsverkstad, en kocktävling med chilirätter, åkturer med häst och vagn, varm cider och en julparad. Den 16 december är dedicerad åt en rocklegend vars färska självbiografi Life har blivit etta på listorna. Legenden är Keith Richards, den berömde Rolling Stones-gitarristen, som också har förklarat sig vara en stor vän av böcker och bibliotek. Biblioteket i Nekoosa firar Keith med olika tävlingar – och naturligtvis genom att spela Rolling Stones låtar från morgon till kväll.  Men inte med en alltför hög volym, lovar bibliotekspersonalen.

Keith Richards har förresten berättat att hans hemliga favorityrke är bibliotekarie!

Föreställ dig centrumbiblioteket i snöig julstämning.  Vilket slags julprogram önskar du att det nya biblioteket bjuder på? Skulle du till exempel vara intresserad av en poetisk slädfärd runt Tölöviken?

Källa: wisconsinrapidstribune.com

Dela artikeln