Tillbaka till artiklar

Italienska hyllor väntar på berättelser

31.10.2018

Text och foton Liisa Joensuu

I oktober började bokhimlen på tredje våningen fyllas med italiensk design. Roberto Fusetti och Daniele Briganti ser till att skildringar, dikter och faktaböcker snart kan placeras på sina platser.

– Bokhyllorna har tillverkats av UniFor, som specialiserar sig på att inreda offentliga lokaler och kontor. Företagets kompetensområde omfattar såväl design som tillverkning. Fabriken finns i staden Turate i norra Italien. Staden ligger nära Milano, berättar de glatt visslande montörerna.

Tyhjiä, valkoisia hyllyjä on asetettu riveihin suureen tilaan parkettilattian päälle.

Det blir gott om plats kvar för arkitekturen att andas, då bokhyllorna är rätt låga och ser lätta ut. Tack vare LED-banden som lyser upp i de övre kanterna på hyllorna är det lätt att urskilja bokverkens titlar.

En del hyllor blåser också ut en lätt fläkt av friskt luft. Ändstycken som integrerats i några hyllor står i förbindelse med ventilationskanaler på installationsgolvet under parketten. Parketten i sig oljades nyligen in och är helt putsad och klar.

Robotik och automation tar hand om återlämnade böcker

Böckernas resa till bokhyllorna på översta våningen börjar i källaren. Där bygger man som bäst en teknik som förbinder helt nya datorprogram med de bibliotekssystem som redan används allmänt. Tack vare programmen kan bibliotekets interna transporter och en del placeringar i hyllor automatiseras.

Kolme miestä seisoo kapean liukuhihnan ääressä. Takana näkyy pystysuuntainen liukuhihna, joka johtaa ensimmäisestä kerroksesta kellariin.

Mikro-Väylä Oy från Jyväskylä svarar för planeringen och implementeringen av automationen. I oktober monterade företagets experter ett transportband som leder till en sorterare. Barnboken Ikioma perheeni, utgiven av förlaget Pieni Karhu, var testbok och fick om och om igen åka på bandet.

– Programvaran och elektroniken är vår inhemska produktion, berättade servicechefen Tuomo Vacker (till höger). Till vänster står Juha Vahteri, elektronikplanerare hos Mikro-Väylä, och i mitten Sami Virtanen, servicetekniker.

 

Tekninen piirustus näyttää palautusratkaisun kahdessa kerroksessa, sisääntuloaulassa ja kellarissa, sekä lajittelijaliukuhihnan.

 

Idén med sorteraren Bookmatic Sorter framgår av datormodellen på bilden. Kunden går fram till väggen för återlämning i aulan (uppe till höger) och lägger boken i returautomaten. Alla bokverk har en RFID-kod (Radio Frequency IDentification) som systemets läsare tolkar i en blink.

Bakom väggen fortsätter boken sin resa på bandet till källaren. Där placerar sorteraren boken i en bestämd röd box, till exempel på basis av klass, tema eller att boken har reserverats. Robothänder i slutet av bandlinjen plockar upp en del av materialet till flyttbara hyllor, till exempel böcker man vill ha till någon utställning. Nytt här är att mobila robotar sedan för hyllorna till kundlokalerna. Dessa slingstyrda vagnar kan fungera självständigt i materialhissen och parkera hyllorna i dockor i kundlokalerna. Innan vagnarna återvänder till källaren kan de också ta med sig hyllor med böcker på väg annanstans. Foto: Mikro-Väylä Oy.

Aula on vielä täynnä rakennustarvikkeita, mutta sen kaartuva katto on jo päällystetty kauniisti puupintaiseksi. Vasemmalla seinässä on kolme aukkoa.

I entréaulan strax mittemot huvuddörren finns det tre matarpunkter i returautomaterna för kunderna. De syns till vänster på bilden som öppningar i väggarna. En öppning är lägre, vilket gör det lättare för till exempel barn och rullstolsburna att uträtta ärenden. Böckerna leds till ett band som tar dem till källaren. Betecknande för automationen är att robotarna kan byta ut boxarna och hyllorna mot tomma efter att de har fyllts i källaren.

Mer färdigt, bit för bit i olika rum

Ventilationens ändstycken placeras i bokhyllor, men också i inventarier i entréaulan.

Ravintolan asiakaspalvelutiski on muovien alla, mutta siitä näkyvät mustat seinämät..

Ett friskluftsintag finns i säljdisken i caféet & restaurangen. Stommen för disken ficks på plats vid foten av spiraltrappan i oktober. En ventil fälls in i betjäningsdisken och en annan ventil döljs vid till exempel infopunkten för kunderna.

Kolme työmiestä makaa vatsallaan lattialla kypärät päässään. He tutkivat seinän alaosassa näkyvää aukkoa ja pientä muotoiltua puunpalaa sovitellen sen muotoa aukkoon.

På entréplanet håller man ännu på med att färdigställa undertaket och väggarnas böljande ytor. Dessa ytor är en utmaning även för skickliga hantverkare. Estniska jobbare höll ett planeringsmöte på golvplanet där de sista styckena för den sneda träbeklädnaden kunde urskiljas lättast.

Kapeassa huoneessa on pahvein peitettyjä peilipöytiä ikkunan vieressä. Nuori lettipäinen siivooja hymyilee kameralle.

Ett särskilt rum har reserverats för de som uppträder, eftersom det kommer att arrangeras mångahanda föreställningar, föreläsningar och tillfällen i Ode. De första inventarierna, dubbelsidiga spegelbord för backstage, har anlänt. På så sätt kan flera uppträdande sitta för makeup samtidigt. I rummet jobbade Anella Yrgens, städare från Putsblank.

Rakennus on kuvattu pohjoisen suunnasta. Sen pohjoispääty on peittynyt puuverhoilulla, samoin osa läntisestä julkisivusta. Pihalla on kolme henkilönostinta.

Bibliotekets beklädnad av granvirke har avancerat till västra fasaden. Efter hand som den svarta bakgrunden bekläs med läkter blir huset ljusare och lättare. YIT har beredskap för att vid behov jobba med beklädnaden även i nattskift emedan invigningen i december närmar sig.

Ode är ett konstverk

Det nya biblioteket har många detaljer som är en fröjd för ögat. Enbart spiraltrappan är rena rama konstverket.

Mustat, massiiviset kierreportaat on kuvattu alhaaltapäin. Niissä näkyy valorivejä. Ne kiertyvät kauniiksi muodoiksi ja näyttävät enemmän taiteelta kuin portailta.

Form och ljus framhäver grått, blått och violett i den svarta trappan. Den teatraliska effekten är fantastisk.

Portaat on kuvattu ylhäältä alaspäin, niistä näkyy vain osa. Valaistus heittää kierreportaan seinille varjoja ja tekee niistä dramaattisen.

Spiraltrappans steg har beklätts med betong för bättre slitstyrka.

Kierreportaat on kuvattu vielä uudesta kulmasta ylhäältä alas. Muoto, syvyysvaikutelma sekä valot ja varjot tekevät näkymästä taiteellisen.

Ode öppnas för hela folket den 5 december. Våningarna, korridorerna och trapporna fylls med vandrare. Förmodligen vandrar de omkring med ett leende.

 

 

Dela artikeln