Tillbaka till artiklar

Centrumbibliotekets vinnarkandidater i en utställning 23.3.-5.4.

22.3.2013

De sex verk som gått vidare i arkitekturtävlingen Metropolens pulserande hjärta har nu bearbetats. De, inklusive nya bilder och miniatyrmodeller, finns till påseende i Mejlans konstmuseum 23.3 – 5.4. Vinnaren utses i juni.

Verken valdes i november 2012 bland 540 ursprungliga kandidater. De tävlande har haft tre månader tid att bearbeta sina förslag enligt juryns riktlinjer. Verken är fortfarande försedda med signatur.

Det finländska biblioteksväsendet är exeptionellt

Juryns ordförande, biträdande stadsdirektör för bildnings- och personalväsendet Ritva Viljanen, anser att centrumbiblioteksprojektet är viktigt både för helsingforsborna och för hela Finland.

 – Det finländska biblioteksväsendet är exceptionellt. Ingen annanstans har biblioteken så mycket besökare och en så stor betydelse.  

Viljanen har följande visioner: centrumbiblioteket ska bli ett hus som är öppet för alla, en kulturvagga och ett slags ”Sampo” för den moderna tiden. Det ska föra med sig välbefinnande och kunskap och ge stadsborna ännu bättre möjligheter att delta i det offentliga livet. Centrumbiblioteket innebär också avgiftsfria offentliga rum i Helsingfors centrum, vilket invånarna har önskat.

Kommentera och rösta på kandidaterna

Du kan ge dina kommentarer om kandidaterna på plats eller via webben. Runt om i Helsingfors finns terminaler där du kan rösta på din egen favorit. Publikens åsikt kommer att presenteras för juryn och publiceras på webben.  

Vila en stund i pop-up-bibban!

I samband med utställningen finns ett pop-up-bibliotek som presenterar de tjänster som kan finnas i framtidens bibliotek.

I pop-up-biblioteket kan du välja dig en lämplig fåtölj där du kan få dig ett kreativt, intelligent och roligt mellanmål: något att göra, kunskap och berättelser, förklarar Viljanen. 

 

  • Centrumbiblioteksutställningen är öppen i Mejlans konstmuseum (Ekuddsvägen 6) 23.3 – 5.4 kl. 12 – 19. Under påsken (29.3 – 1.4) är utställningen stängd. Fritt inträde.

 

Kom med!

 

 

Dela artikeln