Tillbaka till artiklar

Hur står det till på Odes barnavdelning?

4.5.2020

Siina Tiuraniemi

I Bokhimlen på Odes tredje våning har vi tagit till vara den tid då bibban varit stängt genom att ställa i ordning hela barnavdelningen.

Klientelet på barnavdelningen är annorlunda än på resten av biblioteket, till och början med genom att besökarna där är betydligt kortare än genomsnittet. Dessutom håller de ännu på att öva sig i att läsa och att använda bibliotekets tjänster. Vi väntar oss inte att alla våra barnkunder ännu kan ställa tillbaka allt material på sina rätta platser i hyllorna. Därför får man alltså vänja sig vid att saker och ting kan hittas på de mest överraskande ställen, och vi ser det som ett tecken på att människor är nyfikna på biblioteket och att våra tjänster är i flitigt bruk. Men nu har det blivit tid för att återställa allt till sin rätta ordning. Alla hyllor har tvättats tillsammans med städpersonalen i huset, alla böcker och annat material har lagts på sina platser i väntan på kundernas återvändo.

Under stängningstiden har Odes barn- och ungdomsteam även fortbildat sig i att använda utrustningen på Cityverkstaden på andra våningen för att producera dekorationer till Bokhimlen. Träden på barnavdelningen har fått invånare i form av kolibrifåglar som gjorts på 3D-printers, och på golvet runt Sagomattan finns nu prydnader som gjorts med vinylskäraren och storformatsprintern.

Evenemangen flyttas till internet

Vi hade redan hunnit planera många roliga och efterväntade programpunkter för barn, till exempel författarbesök. Dem har vi varit tvungna att avboka då biblioteken stängdes. Men barn- och ungdomsteamet har jobbat hårt för att så många program som möjligt har blivit gjorda på internet.

Våra Rimjam-evenemang har även de flyttat till internet tillfälligt. De streamas live på onsdagar kl. 11 på Helsinki-kanalen, och efteråt lägger vi upp en video som man kan se om man inte kan titta på programmet då det sänds. Rimjam är en gemensam lekstund för de vuxna och barnen som man kan delta i hemifrån.

Utöver de här exemplen hittar du även mycket annat fint program för barn på Helsinkikanava.fi. Vi har redan gjort mycket streamat program på bibban, och mycket mer är på kommande!

Framtiden och virtuella världar

I normala fall ordnas det mycket verkstäder för dagisar och skolar på Ode, men nu då det inte är möjligt är det bra att koncentrera sig på att planera och förbereda kommande sådana. Barn- och ungdomsteamet har nu förkovrat sig i det arbetet, och sådant gör man bra även på distans.

På distans har teamet även utvecklat ett spel för äldre elever via plattformen Seppo.io. som heter Ruudun takaa. Där sugs spelarna genom VR-glasögon in i en virtuell värld där man ska utföra kluriga uppgifter för att komma tillbaka hem igen. Spelets tema är mång- och mediakunnighet, och i spelet ingår även boktips av olika slag. Man kan spela på Seppo.io genom att använda spelarkoden 876B9F.

Seppo.io är en kul spelplattform där man kan skapa ett spel antingen på internet eller inne på biblioteket, men tyvärr har spelet ännu inte utvecklats på svenska utan finns tills vidare tillgängligt på till exempel finska eller engelska. I fortsättningen planerar vi även spel för skolelever där de får strosa runt på Ode för att lösa olika uppgifter men än så länge får vi nöja oss med att förverkliga spelen på nätet.

Förhoppningsvis ses vi snart på Ode igen, men till dess gör vi vårt bästa för att producera de här evenemangen på distans. Utöver Helsinki-kanalen kan man också hitta tips på vad man kan pyssla med hemma på Helmet-sidorna, där finns samlat sådant som producerats av stadsbiblioteken.

 

Artikeln har översatts till svenska av Mathias Rosenlund.

Dela artikeln