Tillbaka till artiklar

Ett nytt offentlig konstverk av Ai Weiwei till centrumbiblioteket Ode

1.6.2020

Centrumbiblioteket Ode får mera offentlig konst då HAM Helsingfors konstmuseum placerar dit en av pärlorna i sina samlingar: konstnären Ai Weiweis konstverk Divina Proportione (2012) har funnit sin plats ovanför södra ljusshaktet mellan andra och tredje våningen på biblioteket sista veckan i maj.

På HAM Helsingfors konstmuseum sågs år 2015 Ai Weiweis första privatutställning i Finland. Den gemensamma nämnaren för utställningen konstverk var träet, som Ai Weiwei har använt som material för sina verk och med stor respekt för kinesiska hantverkstraditioner från början av sin karriär. Konstmuseet beslöt att införskaffa verket Divina Proportione, som är utfört i det ovanliga huanghuali-träet, till sina samlingar. Materialet som Ai använt är återanvänt; för honom är det viktigt att man inte fäller levande träd för konstverken.

Iden till verket Divina Proportione fick Ai Weiwei från en plastleksak för katter. Konstnären har under årens lopp gjort flera versioner av temat. Formen är även känd från fotbollen. Det är en kuperad Ikosaedern vars yta utgörs av 12 femkanter och 20 sexkanter. Den har 90 raka delar och 60 hörn. Att utföra verket med traditionella träfogningsmetoder tog två år för Ai Weiweis snickarteam. Mycket tid gick även åt till att undersöka vilka skulle vara de idealiska måtten och proportionerna och estetiken för konstverket. Namnet refererar till renässansmatematikern Luca Paciolis verk De Divina Proportione från år1509. Där tillämpas det gyllene snittet och andra matematiska proportioner på geometri, konst och arkitektur.

Den kinesiske konstnären Ai Weiwei (1957) är en av världens mest kända nutidskonstnärer och människorättsaktivister. Utgångspunkter i Ai Weiweis konst är kinas historia och nutid. Han ifrågasätter auktoriteter och värden. Som en förkämpe för yttrandefriheten har Ai Weiwei framfört kritiska åsikter som det offentliga Kina har tigit om. Samtidigt kännetecknas Ais konst av en godmodig humor. Ai Weiwei har fördomsfritt tagit över olika grenar av konstfältet så som arkitektur och musik.

Dela artikeln