Tillbaka till artiklar

Egendomliga bibliotek

27.1.2011

Bland de 50 underligaste och fantasirikaste byggnaderna i världen som nöjestidningen Village of Joy har listat på internet finns tre bibliotek.  Nej, Helsingfors centrumbibliotek är ännu inte med på listan, utan de hedrande omnämnandena för egendomliga bibliotek går till Kansas och San Diego i USA och till Minsk i Vitryssland.

UCSD Geisel Library i San Diego har ett häftigt utseende. Universitetsbiblioteket som ritats av William Pereira färdigställdes i slutet av 1960-talet och fick sin nuvarande form år 1995. Mannen bakom förnyelsen var Gunnar Birkerts. Biblioteket döptes om och tillägnades Audrey och Theodor Geisel (dvs. den berömde barnboksförfattaren Dr. Seuss). Den enorma, 8 våningar höga glas- och betongklumpen kan inte precis kallas vacker, men den är garanterat originell.

Biblioteksvidundret i Vitryssland är också imponerande. När det år 1922 byggda nationalbiblioteket år 2006 flyttades till den nuvarande 72 meter långa och 22 våningar höga byggnaden som har formen av en rombikuboktaeder, blev det en av den moderna arkitekturens pärlor.  Biblioteket skimrar också som en pärla i synnerhet kvällstid när 4 646 LED-lampor i olika färger tänds. Biblioteket är beläget på en vacker plats vid älvbranten och från utsiktsterrassen öppnar sig en vy över Minsk. I biblioteksparken ordnas konserter och föreställningar.

Listan med underliga byggnader toppas dock av stadsbiblioteket i Kansas i delstaten Missouri. Byggnaden avslöjar själv vad den innehåller: fasaden liknar en gigantisk bokhylla där enorma verk är placerade, bland annat Sagan om ringen, Romeo och Julia och till och med Fahrenheit 451, som en gång i tiden klassades som en förbjuden bok. Invånarna i Kansas har själva fått välja ”romanerna” till fasaden. Biblioteket är populärt på grund av sitt imponerande yttre, men också tack vare sitt stora utbud av aktiviteter: här visas nästan dagligen filmer, det ordnas spelkvällar för tonåringar, diktbad för mindre barn och till exempel rapkvällar för alla.

Här finns alltså en liten utmaning för planeringen av centrumbibliotekets utseende och innehåll!

Nationalbiblioteket i Minsk (Minsk, Vitryssland)Nationalbiblioteket i Minsk (Minsk, Vitryssland)

Geisel Library (San Diego, Kalifornien, USA)Geisel Library (San Diego, Kalifornien, USA)

Källor:

Dela artikeln