Tillbaka till artiklar

Du kan följa byggandet av centrumbiblioteket på internet och genom titthålen i byggplatsstaketet

4.11.2015

Händelserna på Helsingfors centrumbiblioteks byggarbetsplats filmas nu utan avbrott av en webbkamera, så du kan följa arbetets framskridande på centrumbibliotekets webbplats till exempel från din egen soffa. Förbipasserande i sin tur kan se in på tomten genom titthålen i byggplatsstaketet.

Kameran som filmar händelserna på tomten är monterad på takkanten på det nio våningar höga Sanomahuset på bibliotekstomtens södra sida.

Kameran filmar byggarbetet kontinuerligt fram till början av 2019. Den direktsända inspelningen lagras inte, men varje dag klockan 12 tar kameran ett traditionellt fotografi av vyn. På så sätt kan byggandet dokumenteras i bild.

Länken till kameran ”Följ med bygget!” finns på adressen keskustakirjasto.fi/sv/.

På byggplatsstaketet berättas bibliotekets och invånarnas historia

Centrumbibliotekets tomt har nu omgärdats med ett byggplatsstaket där det kommande bibliotekets tjänster och utbud beskrivs i bild och text.

På staketet finns också titthål genom vilka man kan följa händelserna bakom det och resningen av det nya biblioteket. Titthålen finns på olika höjder för att även barn ska kunna se till exempel maskinerna på tomten och de olika arbetsmomenten vid husbyggande.

På staketets norra ända finns avsnitt som reserverats för stadsbornas meddelanden. Här finns plats för egna affischer och ett ”ordet är fritt”-område där vem som helst kan skriva eller teckna precis vad man vill.

Just nu pågår bortforsling av jordmaterial

Om du öppnar webbkamerasändningen eller kikar genom ett av titthålen just nu, ser du hur förorenat jordmaterial forslas bort från tomten.
Marksaneringen pågår hela november och december.

Höjdpunkter kommer att vara murandet av grundstenen 2016 och taklagsfesten 2017 samt öppnandet av dörrarna för allmänheten på självständighetsdagen 2018.

 

Text: Sari Lehikoinen

Dela artikeln