Tillbaka till artiklar

Du får röra vid Stadssnurran!

16.6.2014

Biblioteket planerade, Stara byggde och teamet Multicoloured Dreams målade på centrumbibliotekets tomt på Medborgartorget en 40 meter lång och 2,5 meter hög stadskonstvägg. Väggen utgör spelunderlaget för spelet Stadssnurran som offentliggörs idag, den 16 juni. Med snurran synliggörs centrumbibliotekets planerade placering vid Tölöviken samtidigt som den gläder alla glada sommarmänniskor i staden.

Spelet är en kombination av traditionella sällskapsspel, konstinterventioner och gärningar för en bättre stad. Stadssnurran uppmuntrar människorna att tillsammans hitta spelglädje och nya insikter, göra staden till sitt vardagsrum och upptäcka nya dimensioner i Helsingfors. Samtidigt erbjuder den information och smakprov på utbudet i den nya tidens bibliotek.

Stadssnurran, som finns mitt på den 40 meter långa och 2,5 meter höga väggen, snurras på samma sätt som ett lyckohjul, varvid snurran lottar ut aktivitetsbetonade uppgifter och frågor med anknytning till staden och kultur till spelarna. Spelet kan spelas av vem som helst, när som helst, och det kräver inga andra redskap. I en del uppgifter har man hjälp av en smarttelefon.

Keskustakirjasto_kaupunkihyrra-2

Välkommen att njuta av utomhussäsongen i Helsingfors, snurra loss!

Området vid Tölöviken har på sistone varit mycket på tapeten. Hit koncentreras just nu många slags önskemål som förknippas med ett offentligt stadsrum som är öppet för alla – området är ju är på väg att utvecklas till ett helt kulturcampus, varav även centrumbiblioteket enligt planen ska utgöra en del.

”Välkommen att spela! Spelet är en honnör till alla stadsbor och alla glada sommarmänniskor vid Tölöviken. Vi hoppas att Stadssnurran ska bli ett roligt inslag i vardagen som väcker tankar om vad Helsingfors kan vara i framtiden och vad som ingår i den urbana allemansrätten. Medborgartorget har allt som behövs för att bli en plats som människor använder, där de vistas och gör saker – inte bara går förbi”, säger Virve Miettinen, växelverkansplanerare vid centrumbiblioteket.

”Det nuvarande stadsrummet är också ett slags visuellt diskussionsforum där man för livade samtal – precis som man gjort på torg och agora genom tiderna. Stadssnurran är ett budskap bland andra budskap, men den innehåller även ett interaktivt element. Om stadsmiljön skulle vara ett socialt medium, skulle det få människorna att prata mer med främlingar även live?”, frågar sig Elissa Eriksson, medlemen för gatukonstteamet Multicoloured Dreams, Stadssnurran. Eriksson genomförde kampanjen Haluan nähdä muutakin (Jag vill se mer ) i Helsingfors 2011.

Keskustakirjasto_kaupunkihyrra-3

Centrumbibliotek planeras i Tölöviksområdet

I och med centrumbiblioteket håller det i Helsingfors på att födas ett exceptionellt fint modernt stadsrum som består av riksdagshuset, Musikhuset, Finlandiahuset, Sanomahuset museets för nutidskonst Kiasma och centrumbiblioteket. Centrumbiblioteket planeras att bli koncentrationen för det genuint offentliga rummet i komplexet vid Tölöviken.

 

Ta en närmare titt!

Se Stadssnurran -video

Se och ladda ner bilder (bilderna får användas fritt)

Dela artikeln