Tillbaka till artiklar

Dröm! Gör centrumbibban verklig – veckoslut i Paviljongen den 16–17 juni

7.6.2012

Centrumbiblioteket är stadsbornas eget hus som färdigställs i Tölöviken år 2017. Hurdant stadsrum och hurdan stadskultur vill du att ska uppstå i hjärtat av Helsingfors? Kom med och påverka! Lämna ditt avtryck, dröm dina drömmar och säg ditt om centrumbiblioteket i olika verkstäder som leds av yrkeskonstnärer inom olika konstarter. Det är ingen idé att sitta och vänta in inspirationen, på biblioteksveckoslutet kan du växelverka med människor, data, text, bild, ord, rörelsespråk, låta din kreativitet komma fram och njuta av den – precis som i framtidens centrumbibliotek där kunden växer från en passiv mottagare till en aktiv medverkare.

Vi vill ge bra drömmar och idéer en möjlighet att besannas genom att föra samman handledare, grannar, beslutsfattare, amatörer och kompisar. Paviljongens pop up-bibliotek har öppet lör.-sön. kl. 11–18. Kom och berätta din dröm om centrumbiblioteket – vem vet, den kanske går i uppfyllelse.

PÅ PROGRAMMET LÖRDAGEN DEN 16 JUNI

11–14 Serieverkstad

Verkstaden leds av seriekonstnär Joonas Lehtimäki

Det är ditt första besök till det pinfärska centrumbiblioteket. Vad ser du? Vad händer i biblioteket? Möter du Charlie Chaplin som hälsar med hatten eller den barhuvade Jukolas Jussi? Vilka fynd gör du? Kom och teckna en serie om dina drömmars centrumbibliotek. Centrumbiblioteket bjuder på färgerna och materialet men du kan också ta med dina egna favoritfärger och verktyg. Anmäl dig och kom med! Se nedan.

14–16 Illustrationsverkstad

Verkstaden leds av författaren och illustratören Markus Majaluoma

Designa en egen maskot för centrumbiblioteket! Nu söker vi en figur som ger uttryck för atmosfären i det nya biblioteket och inspirerar och gläder stadsborna. Om du vill kan du också berätta maskotens historia – vilken betydelse har biblioteket i dess liv? I verkstaden kan du också illustrera din biblioteksdröm – eller en dröm som någon annan berättat. Du får använda alla drömmar som stadsborna hittills har berättat. I denna verkstad har strecket, intuitionen som bor inuti en själv, stor betydelse. Du behöver inte kunna teckna sedan tidigare, låt pennan visa vägen. Centrumbiblioteket bjuder på färger och material men du kan också ta med dina egna favoritfärger och verktyg. Anmäl dig och kom med! Se nedan.

16–18 Tidningspoesiverkstad

Verkstaden leds av tidningspoesiaktivisten Mari Koistinen och HS.fi:s producent Maija Aalto

För att göra tidningspoesi behöver du bara en tuschpenna och kreativitet. Så befriande! I verkstaden bekantar vi oss med tidningspoesimetoden, delar med oss av historier som anknyter till texterna och använder dem för att ta fram idéer om hur man kunde närma sig det nya centrumbiblioteket med hjälp av tidningspoesi. Vad avslöjar tidningsdikterna som uppstår av textfragment?  Här är du inte ensam med orden. Centrumbiblioteket bjuder på verktygen och materialet. . Anmäl dig och kom med! Se nedan.

18–21 Dans med DJ Biblioteksfröken

Den 16 juni inbjuder biblioteket sina vänner till en dans på lördagkvällen. Dansen börjar klockan 18, ta på dig den blommiga klänningen och kom! När kvällen börjar skymma fylls Paviljongen av färska tolkningar av nostalgiska låtar. Det utlovas vals, tango, humppa, jenka, polka, jazz, swing, disco och foxtrot … Vilken låt från bibliotekets samlingar vill du höra? Rösta på din egen favorit på centrumbibliotekets Facebooksida en vecka före evenemanget.

PÅ PROGRAMMET SÖNDAGEN DEN 17 JUNI

11–13 Drömmarnas rörelsebild-verkstad

Verkstaden leds av fotograf Nico Bäckström och koreograf Hanna Brotherus

Drömmar kan gå i uppfyllelse. Drömmar kan besannas. Vill du knäppa en bild på din tanke? Vill du dela med dig av en försvinnande kort stund? I hurdant ljus, på en hurdan bild dansar ditt bibliotek? I verkstaden utforskar vi hur man kan närma sig drömmar och drömmen om ett bibliotek genom rörelse och fotografier. Centrumbiblioteket bjuder på verktygen och materialet. Anmäl dig och kom med! Se nedan.

13–17 Filmverkstad med Kaija Juurikkalas MyFilm-metod

Verkstaden leds av samfundspedagog Helinä Juurinen

Dröm vilda drömmar om centrumbiblioteket i MyFilm-verkstaden! I MyFilm-verkstaden får du chansen att uppleva tillkomsten av en liten film från idé till premiär under loppet av några timmar. Vi börjar med en kreativ jakt efter en berättelse, filmar berättelserna och firar premiären. Välkommen med och hitta centrumbiblioteksandan och fiktionen! Centrumbiblioteket bjuder på verktygen och materialet. Anmäl dig och kom med! Se nedan.

16–18 Ord och rörelse-verkstad

Verkstaden leds av danskonstnär och koreograf Hanna Brotherus

Vad drömde du om? Vilket ord har du på tungan? Vart bär benen dig? Vad drömmer du om? Hurdant skulle dina drömmars bibliotek vara? I Ord och rörelse-verkstaden är du, vuxen som barn, välkommen att andas, bli andfådd. Ta på dig något bekvämt, kom med öppet sinne. Verkstaden är precis som ett bibliotek. I verkstaden utvidgar vi rörelsens gränser och funderar genom rörelsen vad allt framtidens bibliotek skulle kunna vara. Centrumbiblioteket bjuder på verktygen och materialet. Anmäl dig och kom med! Se nedan.

Anmäl dig till verkstäderna

Verkstäderna är öppna för alla och inga tidigare erfarenheter, kunskaper eller färdigheter krävs. Inträdet är fritt till alla verkstäder. Varje verkstad har plats för de 25 personer som först inkommer med anmälan. Anmäl dig via e-post till adressen virve.miettinen@hel.fi. Skriv i meddelandet ditt namn, dina kontaktuppgifter (telefonnummer och e-postadress) och namnet på den verkstad som du vill delta i. Dina alster som du skapar får du med hem efter verkstaden. Centrumbiblioteket förbehåller sig rätten att använda alla kreativa alster i sin egen kommunikation.

Ta en närmare titt!

Paviljongen finns på adressen Ulrikasborgsgatan 2–4. Se karta och reseplanerare!

Bilder: World Design Capital/Paviljongen Janne Salovaara

Dela artikeln