Tillbaka till artiklar

Distansarbete på bibliotek

12.5.2017

En freelance-redaktör flyttade sitt hemkontor till biblioteket. Hur är biblioteket som distansarbetsplats? Läs mer om de goda och dåliga sidorna med en arbetsdag på biblioteket.

Jag kommer till biblioteket vid halv nio en vardagsmorgon. Jag har valt Bibliotek 10 tack vare dess goda läge och långa öppettider. Bibliotek 10 är dessutom något av en miniatyrmodell av Ode: många av dess nuvarande tjänster ska flyttas till Ode när det blir färdigt.

Jag ställer min dator med penna och memoblock på ett arbetsbord för två personer. Det finns redan nästan tio andra distansarbetare på plats så jag får inte välja bord helt fritt. De andra tycks skriva på dator eller för hand och en tittar på en film med hörlurarna på.

Vid min egen plats har jag ett litet bord, en mjuk stol med armstöd och ett eluttag i närheten till mitt förfogande. Belysningen är bra även om jag sitter långt bort från fönstren. Bibliotekets trådlösa nätverk fungerar fint.

Också arbetsron är överraskande bra trots en pågående renovering av biblioteket. Renoveringsarbetet bullrar jämnt i bakgrunden och inte ens en grupp skolelever som kommer till biblioteket senare på dagen stör mig. Även om man nuförtiden får tala med normal röst på biblioteket och människor kommer och går är biblioteket en lugnare arbetsplats än de flesta caféer. Under de två första arbetstimmarna lyckas jag få mycket skrivet och många uppgifter gjorda.

Hur kan man visa att platsen är upptagen?

Allt går bra tills jag måste gå på toa. Eftersom jag är ensam – och misstänksam av mig – är jag tvungen att samla ihop alla mina saker för bara en liten paus. Jag minns diskussionen om arbetslokaler där man önskade att det ska finnas låsbara bänkar och fack på Ode. Vilken utmärkt idé.

Förhoppningsvis är både stolarna och borden på Ode också justerbara. Även om det är bekvämt att arbeta på Bibliotek 10 är ergonomin inte perfekt.

Om jag arbetade oftare på detta bibliotek skulle jag också önska att jag inte skulle behöva betala för toalettbesök.

Reservera ett bord på förhand

 Mitt på dagen finns det knappt några lediga arbetsbord kvar. Vid Stadsverkstadens infodisk får jag veta att Bibliotek 10 är populärt i synnerhet på eftermiddagar. På våren finns det många som läser inför tentor och inträdesprov men också bibliotekets mötesrum är ofta fullbokade.

Många har med sig sin egen dator men även bibliotekets kunddatorer används aktivt. PC:arna är som hemdatorer, alltså har användningen av dem inte begränsats. Bibliotekets Mac-dator är ofta upptagen eftersom den har program som alla inte har hemma hos sig.

Läs mer om arbets- och mötesrummen på Helmet-biblioteken på webbplatsen Varaamo.fi. Utrymmen får bokas avgiftsfritt med bibliotekskortets nummer.

Läs mer om Varaamo.

Kom med idéer om ett modernt arbetsbibliotek

Hur kan biblioteket stödja gemensamt arbete och företagande? Detta funderar man på under en avgiftsfri verkstad måndagen den 22 maj 2017 kl. 17.30. Läs mer om evenemanget och anmäl dig senast den 15 maj 2017.

Text och foton: Jenni Saarilahti

En del av Bibliotek 10 är stängt 11.5–21.5

Dela artikeln