Tillbaka till artiklar

Centrumbiblioteket Ode i Helsingfors valdes till världens bästa nya allmänna bibliotek

27.8.2019

Centrumbiblioteket Ode i Helsingfors har tisdag 27.8. utsetts till vinnare av priset Public Library of the Year 2019 under den världsomfattande kongressen inom biblioteksbranschen IFLA (The International Federation of Library Associations and Institutions) som för närvarande pågår i Aten.

Priset Public Library of the Year ges årligen till ett allmänt bibliotek som antingen är nybyggt eller som fungerar i ett utrymme som inte tidigare använts som bibliotek. Sammanlagt 16 bibliotek från olika delar av världen ansökte i år om priset. De övriga finalisterna var Green Square Library and Plaza i Australien, Bibliotheek LocHal i Nederländerna och Tūranga – Christchurch Central Library i Nya Zeeland. IT-företaget Systematic som fungerat som sponsor för priset donerade 5000 USA-dollar åt Ode.

”En stor del av Odes planering skedde i samarbete med biblioteksanvändarna som kom med över 2000 idéer till grund för arkitekttävlingen. Arkitektbyrån ALA ritade en fantastisk och unik byggnad där alla de element som biblioteksanvändarna mest önskade har beaktats. Användarna tog genast Ode till sitt, vilket mer än något annat visar att vi lyckats. Priset Public Library of the Year är ett bevis på att detta också har uppmärksammats ute i världen”, säger Odes chef Anna-Maria Soininvaara.

Läs mer (på engelska):
IFLA: ”And the nominees for the 2019 IFLA/Systematic Public Library of the Year Award are…”

Dela artikeln