Tillbaka till artiklar

Bokhimlen städas upp

20.4.2020

Siina Tiuraniemi

I normala fall är det full ruljans i Bokhimlen på Odes tredje våning, då människor vandrar runt bland hyllorna för att hitta just rätt bok, spel eller film. Nu då biblioteket tystnat för ett tag, har vi satt igång med att städa och organisera hyllorna riktigt ordentligt.

Grundlig städning av bokhyllorna

Ode har så långa öppethållningstider att det i praktiken är väldigt svårt att genomföra någon effektiv städning av hyllorna i biblioteket, och vi har ofta fått respons för att vi har dammiga bokhyllor. Nu då städningen inte stör några kunder, är det givetvis vettigt att vi kavlar upp ärmarna.

I samarbete med städpersonalen tvättar vi hyllorna på allt damm så att de blir rena och fläckfria. Först ordnar våra bibliotekarier som är specialiserade på kategoriseringen av böcker in allt material i packlådor, sedan tvättas hyllorna av sakkunnig personal. Efter det ställs böckerna och annat material tillbaka i hyllorna på sina respektive rätta platser.

Skötseln av boksamlingen

Även efter att Ode har stängt har det anlänt en del packlådor fulla med böcker från huvudbiblioteket i Böle, där de sköter sorteringen och logistiken för Helsingfors stadsbibliotek. I de här lådorna finns mycket nyinförskaffat material från Böles inköpsavdelning som vi nu för in i vår samling medan vi väntar på att biblioteken öppnar igen.

Att sköta en boksamling innebär också att sålla ut sådana böcker som inte längre behövs eller efterfrågas. För att bokhyllorna ska vara fulla av böcker av så god kvalitet som möjligt, krävs det att vi gör oss av med lika mycket böcker som vi köper in, även om det givetvis stinger till lite grann i en bibliotekaries hjärta att göra sig av med böcker.

Jakten efter försvunna band

I ett bibliotek fungerar vardagen så länge som allt följer en given ordning. Biblioteken är på det viset en lite magisk plats att om man ställer en bok tio eller femton centimeter från sin rätta plats i hyllan, är det samma sak som om man skulle slänga ner hela verket i en bottenlös brunn. Här på Ode har vi troligtvis fler försvunna band än på andra bibliotek, av den naturliga orsaken att vi har fler besökare som vandrar runt mellan hyllorna. I skrivande stund finns det 1 500 band som försvunnit från sin rätta plats och som vi nu jagar rätt på.

Då man besöker bibliotek är det nämligen rätt viktigt att man placerar in böckerna på sina korrekta platser då man strosar runt bland hyllorna i jakt på nästa fynd, nästa nya och överraskande favoritförfattare. Och vet man inte var boken riktigt hör hemma, kan man här på Ode lägga in böckerna i de mindre bokhyllorna som finns i ändan av varje rad av hyllor. Man skulle tänka sig att alfabetsordning och sifferordning är lätt som en plätt, men tro mig, det är inte alltid det. Själv brukar jag ibland då jag är trött sjunga alfsbetssången för mig själv för att hålla reda på bokstäverna, och då har jag ändå sorterat böcker professionellt i över tio år.

En bibliotekaries själ gläds över att ens en liten stund få se sin boksamling i tipp topp skick, men trots det längtar vi efter att våra kunder igen ska få befolka Bokhimlen. Hoppas vi ses snart! Tills det sjunger vi alfabetssången och fixar i ordning allt som legat stökigt!

 

Artikeln har översatts från finska av Mathias Rosenlund.

Dela artikeln