Tillbaka till artiklar

Boken får vingar

30.3.2011

En bra bok får vingar. En bra bok tar läsaren med på en resa till och med jorden runt. Men om vi glömmer metaforerna så är det möjligt att hitta en bra bok på en helt konkret bevingad resa – på flygplatsen! Och det är inte fråga om en tunn pocketbok ur ett minimalt utbud av kiosklitteratur, utan ett helt vanligt bibliotek.

Eller nästan helt vanligt. Biblioteket på flygplatsen Schiphol i Amsterdam får resenären nämligen att gnugga sig i ögonen. Du kommer med ditt bagage längs rulltrottoaren på flygplatsen och plötsligt har du ett riktigt bibliotek framför ögonen – precis när du behöver det. Flygplatsbiblioteket på Schiphol är nämligen planerat för dem som väntar på nästa flyg och har lagom med dödtid.

Biblioteket på flygplatsen Schiphol i AmsterdamFlygplatsbiblioteket är en rolig idé. Även om biblioteket inte fungerar enligt en egentlig utlåningsprincip är utbudet mycket biblioteksartat. Tack vare ett stort utbud av holländsk litteratur översatt till 30 språk och holländskt multimediematerial kan man bekanta sig med den lokala kulturen enkelt och bokstavligen mitt under resan. Det attraktivt inredda biblioteket har bekväma stolar där man kan sitta och läsa och koppla av. Utbudet består av fotografiböcker, utställningar, musik och videor. Bibliotekets utbud kan också läsas på fyra iPad. Det går också att låna material begränsat: med TankU-systemet kan man ladda ner till exempel holländska kortfilmer till sin mobiltelefon som souvenir.

Schiphols flygplatsbibliotek på 90 kvadratmeter är det första permanenta flygplatsbiblioteket i världen. Verksamheten grundar sig på självbetjäning. Biblioteket är naturligtvis alltid öppet på rätt tid: 24 timmar 7 dagar i veckan.

Ta flyget till biblioteket!

 

Biblioteket på flygplatsen Schiphol i AmsterdamBilder: ww.airportlibrary.nl

Dela artikeln