Tillbaka till artiklar

Bibliotekscyklarna bjuder stadsborna in till Tomtfest

28.5.2013

Spänningen stiger – vinnaren i centrumbibliotekets arkitekturtävling Metropolens pulserande hjärta avgörs den 14 juni. Den nya tidens bibliotek har planerats tillsammans med stadsborna redan länge. Därför vill vi vara där människorna är när det drar ihop sig till fest.

Biblioteket ska vara där människorna är, på gatorna och gränderna, på de platser där stadsborna samlas, gör sina sysslor och lever sina liv. Centrumbiblioteket tar bibliotekets färdigheter, kunskaper och berättelser till människorna med hjälp av sex cyklar och bjuder dem in till att hitta nya möjligheter att göra saker tillsammans.

Cyklarna åker omkring på Helsingfors gator den 13 och 14 juni klockan 10‒18. Bibliotekets medarbetare ger sig ut på stadens gator och gränder som berättelse- och kunskapsnavigatorer, cyklande encyklopedier och sändebud av gott humör. I trafiken kan du spana in en barn-, musik-, nyhets-, spel-, klassiker- eller kunskapscykel.

Bibliotekscyklarna ”tankar” framför Musikhuset på Tomtfesten den 14 juni klockan 12-18. I partytälten får stadsborna bekanta sig med centrumbiblioteket. Det utlovas demosnuttar, e-biblioteksinnehåll, intervjuer, feststämning, musik och program. Man kan bekanta sig med de prisbelönta arbetena i Musikhusets foajé klockan 12-15.

Ganska bra av ett bibliotek som ännu inte ens finns, eller hur? Kom med – centrumbiblioteket går ut med sitt innehåll.

Två bibliotekscyklar kommer att förbli en del av Helsingfors stadsbiblioteks standardutrustning och de kan i sommar spanas in på gator, evenemang och urbana trädor.

Berätta om dina önskemål och idéer!

Vad vill du att vi tar med oss på bibliotekscykeln? Var vill du träffa på en bibliotekscykel? Cyklarna åker runt i centrum och stadsdelarna Gräsviken, Alphyddan, Mejlans och Hermanstad utgör de yttre gränserna.

Vad vill du att ska ingå i den nya tidens bibliotek? Berätta för oss. Vi utvecklar det nya biblioteket öppet och i samarbete med stadsborna. Vi hoppas att alla ska få sina åsikter hörda i planeringen.

Kom med!

 

Vi meddelar separat resultatet av arkitekturtävlingen Metropolens pulserande hjärta. Vinnaren och prisbelönta arbeten publiceras på arkitekturtävlingens, Centrumbibliotekets och Helsingfor stadsbiblioteks webbplatser.

 

Bilder: Jonas Tana/ Helsingfors stadsbiblotek

 

 

Dela artikeln