Tillbaka till artiklar

Bibliotekets litteraturevenemang utvecklas för att nå nya publiker

15.11.2022

Odes bokfest är startskottet för projektet Bokhimlen, en fördjupning i bibliotekets litteraturevenemang som finansieras av regionförvaltningsverket. Inom projektet undersöks olika sätt att genomföra litteraturevenemang och deras inverkan på läslusten. Projektets syfte är att utveckla bibliotekets litteraturevenemang tillsammans med bibliotekets besökare, litteraturskapare och aktörer inom bokbranschen.

”Som en icke-kommersiell evenemangs- och mötesplats är biblioteket en unik miljö. Bibliotekets verksamhet bygger på idén om jämlikhet och inkludering. Vi vill värna om mångfalden även vid våra litteraturevenemang. Inom projektet Bokhimlen kan vi fördjupa oss i olika människogruppers perspektiv, testa många slags koncept och utveckla våra litteraturevenemang så att vi blir bättre på att få allt fler nya läsare”, säger Niina Holm, projektchef för projektet Bokhimlen.

Under evenemangsserierna som startar i januari 2023 behandlas litteraturens historia, framtid och mångfald. I serien Hurmeen klassikot recenserar författaren och regissören Juha Hurme finländska bokklassiker han valt tillsammans med de växlande gästerna. Under det första evenemanget möter Hurme en levande klassiker, Rosa Liksom. Andra klassiska författare är Sally Salminen, Runar Schildt och Samuli Paulaharju.

På evenemangen uppmärksammas även översatt litteratur och översättarnas arbete och bland annat Helsingfors samisk- och estnisktalande invånare. Tack vare samarbetet med stadsbiblioteket i Tallinn får vi träffa ”författare från två städer” som reser fysiskt eller mentalt fram och tillbaka över Finska viken.

Evenemangen som i huvudsak ordnas i Ode belyser också mer marginella genrer och fenomen inom litteratur. Bland annat lyfter vi fram objektlyrik som kombinerar litteratur, konst och teknologi, sånglyriker samt omslags- och illustrationskonst.

”Litteratur är enormt mycket mer än bara traditionella pappersböcker och denna mångfald vill vi lyfta fram på evenemangen inom projektet Bokhimlen. Exempelvis på verkstäderna som leds av poeten Susinukke Kosola betraktar vi litteratur via teknologi. Poesi kan skrivas ut till exempel med en 3D-skrivare,” säger Niina Holm.

Bokhimlen-evenemang på Ode:

Tis 22.11 kl 17 Vesi on aarre: keskustelua vallasta (på finska)

Lör 3.12 – sön 4.12 Odes bokfest

 

Bild: Maarit Hohteri / Helsingfors stad

Dela artikeln