Tillbaka till artiklar

Avlastning i en utmattande vardag – Ami Lindholms mediekonstutställning på Ode ger tröst åt föräldrar

31.7.2020

Animationskonstnären och illustratören Ami Lindholm vill med sin konst uppmuntra och ge hopp. Förnimmelser om vardagen kommer från personliga iakttagelser, som under ritandets gång blir universella, allmänna upplevelser. Det animerade mediekonstverket ger besökaren möjlighet att röra vid och uppleva empati.

Ami Lindholm: ”Oodin Äidit” i Kuben, på Centrumbiblioteket Ode 6-30.8.2020

Ami Lindholms: “Oodin Äidit” är en serie animerade ögonblick som bottnar i beröring, som projiceras på Kubens väggar av smart glas. Temat är föräldraskap och trötta barnfamiljers vardag.
I det animerade konstverket får vi möta utmattade mammor i deras vardag och som åskådare hjälpa dem så att de får kraft och orkar igen.

“Konstverket visar för alla besökare på Ode, att det är såhär det är att vara förälder. Jag vill föra fram den utmattning som mammor kan känna och barnfamiljernas utmattande vardag.
Den här undantagstillståndsvåren känns hos oss alla och det kan vara befriande att se att andra också har haft det tungt. Åskådaren får delta i konstverket och hjälpa föräldrar, beröring lugnar babyn och mamman får sova”, berättar Lindholm om verket.

Verkets bakgrundsmaterial samlades in från mammor och familjer, bland annat under en nätdiskussion på Mors dag. Ami Lindholm (född 1982) gör animationskonst, som på några minuter, och till och med sekunder, kan berätta något som är större än livet själv. Hennes verk berättar ofta om människor som vacklar någonstans mellan hopp och hopplöshet. Lindholm är utexaminerad animationsregissör från Turun Taideakatemia 2008 och har i sin konst fokuserat på att filma föräldraskap. Lindholms inspirerande seriealbum “Vauvakirja” och kortfilmen “Mother and Milk” med temat amning, beskriver föräldraskapet på ett roligt och berörande sätt.

Projektet Mediekuben hämtar mediekonst till Ode
Lindholms verk är en del av projektet Mediekuben, som koordineras av länskonstnären Annika Dahlsten. Mediekuben hämtar in uppslukande eller så kallade immersiva konstverk till Odes utrymme Kuben, vars väggar består av smartglas.

Projektet arrangerade en verkstad i immersiv konst för sex olika konstnärer, som mynnade ut i ett flertal föreslagna verk. Därefter har projektets ledare och kuratorer, mediakonstnären Jukka Hautamäki och medieproducenten Marko Tandefelt, valt ut två förslag som ska förverkligas.

Ami Lindholm och Joonas Hyvönen har planerar sina verk uttryckligen för att förevisas i Kuben på Ode, vars teknologiska kapacitet är fenomenal. Verken tar interaktionen mellan publiken och verken i beaktande på ett helhetligt sätt, samt uppmärksammar insiktsfullt aktuella fenomen och idéer. Utställningen ”God’s Flat Earth Is Drowning” av Joonas Hyvönen visades i juli. AVEK och Taike stöder förverkligandet av verken.

Projektet Mediekuben förverkligas i samarbete mellan Centret för konstfrämjande, Helsingfors Centrumbibliotek Ode, Konstnärsföreningen MUU rf. samt Konstuniversitetet. Projektet är en del av Centret för konstfrämjandes utvecklingsprogram för konstnärsexpertis och konstförmedling. Projektet utvecklar Odes framförande av mediekonst och samarbetet sköts av specialbilbiotekarie Sanna Huttunen.

Utställningens öppethållningstider 6-30.8.2020

må-fre 8-20
lö-sön 10-18

Dela artikeln