Centrumbiblioteket Ode var en 100-årspresent till det självständiga Finland. Den efterlängtade invigningen år 2018 samlade fantastiska 55 000 besökare, och då inleddes Odes livliga vardag. De internationella mediernas intresse för Ode var exceptionellt stort, och centrumbiblioteket hamnade till och med på första sidan i The New York Times. En miljon besökare uppnåddes på mindre än fyra månader, och milstolpen på tio miljoner hägrar i början av 2024.
Ode har blivit ett exempel på vad ett inkluderande och öppet stadsrum i bästa fall kan vara. I planeringen av Ode lyssnade man på stadsborna och involverade dem, och folket har verkligen gjort Ode till sitt. Årets besökarantal närmar sig redan siffrorna för toppåret före coronapandemin, 2019. Besökarantalet och kundresponsen visar att Ode på fem år har blivit en viktig del av Helsingfors. Olika individer och behov verkar jämsides och tillsammans under Odes tak.
”Alla är välkomna till Ode, och likvärdighet är vår viktigaste värdering – tillsammans med yttrandefriheten. På Ode får affärsmän, småbarnsfamiljer, studerande och hemlösa plats inom samma väggar, och vi försöker erbjuda lämpliga tjänster för var och en”, berättar Odes direktör Anna-Maria Soininvaara.
Ett hus för litteratur och partnerskap
Förutom det mest använda biblioteket har Ode också blivit det bibliotek i Helsingfors som lånar ut mest. I år har det gjorts drygt 478 000 lån på Ode, vilket är nästan tio procent av alla lån inom Helsingfors stadsbibliotek. Ode är litteraturens hus, och det syns också i evenemangsutbudet: Ode har i år stått värd för över 170 evenemang med litteraturtema, som haft totalt över 9 000 besökare. År 2022 introducerades Odes bokfest, och i år delades Odes pris för årets poet ut för första gången.
”Ode har tagit på sig uppgiften att vara ett utvecklarbibliotek för de allmänna biblioteken i Finland. Det betyder att alla år ser olika ut hos oss, eftersom vi hela tiden utvecklar våra tjänster. De försök som fungerar bäst sprids till Helsingforsbiblioteken eller över hela landet”, berättar Anna-Maria Soininvaara.
Byggnaden, som ritats av arkitektbyrån ALA, erbjuder fantastiska ramar för verksamheten, men det är människorna som skapar Ode. Odes personal arbetar i självstyrande team, där man utvecklar tjänsterna smidigt med hänsyn till kundernas behov. Partnerskap är en central del av Ode. Biblioteket samarbetar intensivt med bland annat aktörer inom litteratur- och kulturbranschen samt frivilligorganisationer. Under ett och samma tak betjänas kunderna av Nationella audiovisuella institutets biograf Kino Regina, en ungdomslokal, lekparken Loru, Helsingfors-info, restaurangen Food & Co samt EU@Oodi, som ger information om EU.
”På Ode värnar vi om gemensamma aktiviteter, att lyssna på andra och att öka vår förståelse. Jag vågar påstå att Ode erbjuder var och en något som ger en orsak att gå dit, möjligheter att varje dag inspireras av nya upplevelser och möten”, sammanfattar Soininvaara.
Schlagerdans, clownföreställningar och litteraturdiskussioner på programmet
Odes femårsjubileum firas tisdagen den 5 december från kl. 14 med ett mångsidigt program. Jubileumsfirandet inleds kl. 14 med att EU@Oodi bjuder på tårta på bottenplanet i Ode. Schlagerorkestern Vallilan Tango bjuder upp till dans i Maijasalen på bottenplanet kl. 15 och 16.30. Clownen Lilli Pii roar barnfamiljer på barnavdelningen på tredje våningen i Ode kl. 17 och 18. Cityverkstaden har öppet hus för den som vill testa UV-eller storbildsutskrift eller titta in i Odes foto- och video- eller musikstudior.
I jubileumsdagens litteraturprogram får man fördjupa sig i Odes kända kunders favoritböcker. I Bokhimlen på tredje våningen berättar Helsingfors borgmästare Juhana Vartiainen, YouTubaren Nelli Orell, POC-läsecirkelns grundare Aracelis Correa och Téri Zambrano samt författaren Philip Teir om sina favoritböcker. De böcker som nämns i diskussionerna kan lånas från bokutställningar som kurateras av gästerna, utställningen visas på Ode 27.11–10.12.
Evenemanget är öppet för alla.
Bild: Kuvatoimisto Kuvio