Tillbaka till artiklar

Alhóndiga Bilbao: Mediateka

24.8.2011

Alhóndiga Bilbao är en mångsidig evenemangslokal i Bilbao, Spanien. Den är designad av den franske formgivaren Philippe Starck i samarbete med Thibaut Mathieu. Byggnaden öppnades för allmänheten år 2010, och lokalen har utnämnts till ett kultur- och fritidscentrum. Byggnaden har fem plan ovan mark och två under mark. I Alhóndiga Bilbao finns en biograf, ett idrottscenter, utställningslokaler, ett auditorium, butiker, en restaurang – och ett bibliotek.

 

Alhóndiga var ursprungligen ett vinlager som invigdes år 1909 och ritades av den baskiske arkitekten Ricardo Bastida. På 1970-talet byggdes emellertid ett nytt vinlager och Alhóndiga togs ur bruk. Det föreslogs flera projekt, till exempel ett museum för modern konst, men alla planer förkastades. Slutligen år 1994 beslutade man att grundrenovera vinlagret och bygga om det till ett idrotts- och kulturcentrum. År 1999 beslutade Baskiens regering att förklara Alhóndiga som ett skyddsobjekt, d.v.s. som en kulturhistoriskt intressant offentlig byggnad. Byggnadens tegelstensfasad har lämnats i originalskick och representerar modernistisk arkitektur från 1900-talets början.

 

Mediebiblioteket i Alhóndiga Bilbao heter Mediateka och består av tre våningsplan. På första plan finns bland annat tidningar och tidskrifter. Detta plan ska locka särskilt yngre kunder och här finns även ett arbetsrum, en kiosk och ett skötrum. Här finns personal som kan besvara kundernas frågor. Största delen av plan ett upptas av barnavdelningen med namnet Txikiland där föräldrar kan hjälpa sina barn att finna läsglädjen och glädjen att lära sig. Här finns förutom böcker och musik som är riktade till barn i olika åldrar även till exempel material för spädbarn, en biograf för barn och lockande design och lättlästa böcker för dem som precis håller på att lära sig läsa. I ett hörn finns även en avdelning för föräldrar med verk om barnpsykologi och uppfostran.

 

Plan två är framför allt tillägnat filmer, vetenskap, teknologi och självstudium. Kunderna kan surfa på internet, spela datorspel, lyssna på musik, trivas i en hörna som är reserverad för serier (där man särskilt uppmärksammat kvinnliga serietecknare) och skaffa sig information om sport, näring och välmående. Man har också tillgång till information om att flytta in i sin första egna lägenhet och om att få arbete. I biblioteket har man speciellt beaktat skolbarn och unga vuxna, som här får tillgång till information som kan vara till stöd vid förändringar i deras liv samt råd om hur man söker information och använder kommunikationsteknologi.

 

Plan tre är idealiskt för att slå sig ner och läsa noveller, essäer och romaner på många olika språk. Här kan man även utöka sina kunskaper om andra länder och kulturer och bekanta sig med olika epoker, samt till exempel med resande, matlagning och trädgårdsskötsel. På detta plan där man egentligen vinner tid när man slösar den kan man njuta av böcker i lugn och ro … På sommaren kan man läsa böcker och tidningar också på Mediatekas uteterrass.

 

I biblioteket finns det datorer på alla plan. I de trivsamma arbetsbåsen kan man på egen hand lära sig informationsteknik och främmande språk. Lite avsides finns utrymmen där man kan lyssna på musik och titta på audiovisuellt material. I enskilda rum med soffor kan man titta på TV-kanaler från hela världen. Därtill finns det rum som man kan använda för självstudium eller distansarbete. Mediateka ordnar olika litteratur- och underhållningsevenemang för allmänheten. De kan även följas via Alhóndigas webbtjänst Nettoki.

I Mediateka finns över 250 sittplatser för läsning eller studier. Ur finländskt perspektiv är bibliotekets öppettider långa: Biblioteket har öppet varje dag, från måndag till fredag från klockan tio på morgonen till klockan tio på kvällen, på veckosluten från elva till nio på kvällen.

Alhóndiga Bilbaos yta: 43 000 m2
Mediateka-mediebibliotekets yta: 4 000 m2

Alhóndiga Bilbaos hemsida
Mediatekas hemsida

Text: Elisa Helenius

Dela artikeln