Tillbaka till artiklar

130 meter stickgraffiti och över ett hundra drömmar på Knit’n’Tag

28.8.2012

De klädda träden inspirerade en skara människor till dagdrömmar. På Knit’n’Tag-evenemanget den 25 augusti i Helsingfors Gamla kyrkopark framförde stadsborna sina idéer om centrumbiblioteket. Förslagen, önskemålen och drömmarna hängdes upp i två träd, där de fick susa i vinden och tankarna. Träden pryddes och bands samman av en kollektiv garnkedja som virkats i sommarens verkstäder och vars å ena sidan mjuka färger och andra sidan hårda ”kättingform” lockade besökarna att känna på den och virka vidare. Många förbipasserande satte sig en stund för att testa sina virkningsfärdigheter under centrumbibliotekets Drömmarnas träd.

I Knit’n’Tag-evenemanget deltog utöver centrumbiblioteket tiotals föreningar, organisationer, grupper och privatpersoner och bakgrundsaktörerna för hela evenemanget var Ungdomscentralen och Novita. I sensommarsolen strålade de fina stickgraffititräden i lysande färger. Det rådde en stämning av virkning, knåpande och gör-det-själv. Virkade lappar, fjärilar, blommor, ugglor, dödskallar, slogans, dikter, spindelväv, spets och omaka strumpor – endast trädtoppen var gränsen för idéerna.

Stadsborna skapade 130 meter stickgraffiti

Personerna bakom centrumbibliotekets Drömmarnas träd var grundaren av designkonceptbutiken Paloni, Minna Särelä, och produktplanerare Molla Mills, d.v.s. Mari Leppälä. Molla har utvecklat idén om en kedja av garn och använder själv virknål nästan varje dag. ”I våra verkstäder hade vi många som virkade för första gången. En amerikansk turist. En flicka från Korea. Några män kom också för att försöka sig på virkning”, berättar Molla. ”I de här två träden finns sammanlagt 130 meter virkade länkar, alltså ungefär 2 500 länkar. Det är mycket skaparglädje!”.

Bibliotek och stickgraffiti passar bra ihop. ”Biblioteket ger inspiration för livet. Skaparglädjen, humorn och leken ger en känsla av att ”man ger allt man har”. Det är lätt att dela med sig och mötas när man samtidigt kan hålla i en virknål. Alla virkande deltagare fick för en stund vara en del av något större. Idén till en bibliotekslokal bygger på gemenskapskänsla. Och visst handlar stickgraffiti även om yttrandefrihet och uttrycksfrihet. Vem äger stadsrummet? Vad är stadskonst för gemene man?”, fortsätter centrumbibliotekets växelverkanplanerare Virve Miettinen.

Biblioteksdrömmarna spirade i skuggan av träden

Två förbipasserande kompisar har just nu ingen lust att virka, men de inspireras till att visionera under trädet. ”Drömmarnas bibliotekshus ska bilda ”av misstag”. Det vore kul om man kunde delta t.ex. i offentliga debatter, ta en kopp kaffe i förbifarten och utforska bibliotekshyllorna ”som mellanmål”. Det nya biblioteket i Åbo är ett bra exempel på framtidens bibliotekslokaler”, tycker de. Sari, som kommit för att fotografera trädskapelserna, hoppas i sin tur att man kunde få en sagovärld för de minsta läsarna i biblioteket. ”En trygg plats dit de stora barnen inte kommer och som har rätt dimensioner för barnen. De små skulle i lugn och ro kunna utforska de olika världarna som biblioteket, böckerna och inlärningen öppnar dörrarna till”. 2-årige Miika munpruttar som tecken på tillstyrkan.

Den somriga parkmiljön lockade många att planera naturliga element, trädgårdsrum och en levande miljö i centrumbiblioteket. Skapande med händerna och tillsammans lyftes också fram starkt. Människorna som inspirerades av evenemanget kom med bland annat följande förslag för biblioteket:

* Ett hemtrevligt och inbjudande handarbetsrum eller en stickningshörna, där vem som helst skulle kunna virka t.ex. kollektiva stadskonstverk och samtidigt lyssna på ljudböcker, njuta av en kopp te.

* Biblioteket en ”språngbräda” för unga designers: arbetslokaler, utrymmen för växelverkan och utställningslokaler. En plats där man kan synas.

* Gröna, trädgårdsliknande lokaler, mjuka övergångar från inomhus- till utomhuslokaler, träarkitektur.

* Filmvisningar utomhus i bibliotekets trädgård.

* Ett hus för historier som vi har gemensamt, där stadsborna kan mötas.

* En lokal där man kan fira bröllop.

* Gemensamma aktiviteter, näring för själen och delad samvaro.

 Läs mer om stickgraffitidagen i Palonis blogg och rösta på det finaste och mest tankeväckande trädet på Knit’n’Tag-sidan. Stickgraffitin och drömmarnas träd är utställda i Gamla kyrkoparken fram till den 25 september.

Text: Siru Valleala
Bilder: Susanne Ranta-Kiiski, Minna Särelä, Virve Miettinen

 

Dela artikeln