Tillbaka till artiklarCentrumbiblioteksprojektet löper enligt plan

24.5.2016

Byggandet av Helsingfors centrumbibliotek vid Tölöviken löper enligt plan och budget. Grundstenen till byggnaden läggs i dag. Huset byggs på tomten från och med november.

På byggnadsplatsen pågår som bäst jordbyggnadsarbeten och betongbyggnadsarbeten i källaren. Då de slutförts i november inleds projektledningsentreprenaden, dvs. det egentliga byggandet av byggnaden.

Det är fråga om en utmanande uppgift eftersom nya slags konstruktionslösningar utnyttjas i byggnaden och höga mål i fråga om energi- och materialeffektivitet har ställts för projektet. Fasaden i trä ska bli mycket långvarig, varför uppmärksamhet måste fästas vid kvalitetssäkringen av träupphandlings-, produktions- och byggnadsprocessen. – “Jag tror att den lysande arkitekturen i förslaget som vann den internationella arkitekturtävlingen för centrumbiblioteket har gett möjlighet till och påskyndat förverkligandet av biblioteket”, säger biträdande stadsdirektör Ritva Viljanen.

Projektet håller både tidsschema och budget. Biblioteket öppnas för allmänheten i december 2018.

Kultur- och konstkluster till Tölöviken

– ”Centrumbiblioteket bidrar till att bilda ett unikt kulturellt kluster inom en radie av en kilometer i Tölö”, gläder sig biträdande stadsdirektör Viljanen.

– “På promenadavstånd från varandra finns museer, till exempel Nationalmuseet, HAM, Kiasma och Amos Andersons museum, ledande konstinstitut såsom Operan, Musikhuset och Nationalteatern och evenemangsplatsen Olympiastadion. Helsingfors tror på och investerar i kultur. Vi bygger ett Helsingfors där människor möts”, betonar hon.

– “Centrumbiblioteket kommer att överraska oss. Där förverkligas bibliotekstjänster av alldeles nya slag, såsom en biograf, en allaktivitetssal, robotar, en restaurang, arbetslokaler som går att hyra. Men i centrumbiblioteket finns också tystnaden och litteraturen, ordkonsten. Centrumbiblioteket blir en plats för människornas frihet att göra – för var och en, av eget slag”, konstaterar Viljanen.

Även planeringen av bibliotekets tjänster sysselsätter och utmanar företagare. Nu pågår ett anbudsförfarande om uthyrningen av kafé- och restauranglokalerna i biblioteket.

Dessutom inväntas anbud om robotiklösningar som väntas ge svar på hur bland annat husets logistik och informationstjänst kan skötas på ett nyskapande sätt. Kunder kommer att bjudas in att delta i planeringen av fristående möbler, som inleds inom en snar framtid.


En tävling på kommande om namnet på det nya biblioteket i centrum

Under hösten, i oktober, inleds centrumbibliotekets namntävling, som är öppen för alla. Tävlingens vinnare utses vid årsskiftet, på nyårsfesten som arrangeras till ära av det självständiga Finlands 100-årsjubileum.

Dela artikeln